Pidä kiinni hyvinvoinnistasi myös kiireen ja kaamoksen keskellä!
Arkisten velvollisuuksien pyörittäminen syksyn pimenevissä päivissä voi tuntua ajoittain kuormittavalta. Lähestyvän joululoman odottelun sijaan huomiota kannattaakin suunnata omasta jaksamisesta huolehtimiseen, vaikka kalenteri näyttäisi kuinka täydeltä. Oman jaksamisen ja mielen hyvinvointia edistävien asioiden vaaliminen sopivan itsekkäästi välittyy arkeen lisääntyneenä jaksamisena, tarmokkuutena ja hyvinvointina.
Sopivaan itsekkyyteen oman hyvinvoinnin edistämisen suhteen voi pyrkiä esimerkiksi seuraavien tekojen kautta.
- Pidä kiinni riittävästä unesta: Uniajasta nipistäminen voi tuntua houkuttelevalta kiireen keskellä, kun tekisi mieli esimerkiksi rentoutua hyvän sarjan parissa vielä yhden jakson verran. Hetkellisen hyvän olon tavoittelun sijaan itselleen riittävän unen mahdollistaminen tuottaa hyvinvointia ja jaksamista pidemmällä aikavälillä.
- Nauti liikkeestä: Liikkuminen on omiaan mielialan nostamiseen myös kiireisessä arjessa. Tutkaile, mikä on sinulle mieluisin tapa liikkua ja minkälaisesta liikkumisesta saat iloa, energiaa, itseluottamusta tai hyvää oloa. Kokeile esimerkiksi tanssia lempikappaleidesi tahtiin, mielen rentoutusta ja kropan kehonhuoltotreeniä tai ystävän kanssa kävelytreffejä.
- Syö säännöllisesti ja rennosti: Tavoittele rentoa ruokasuhdetta, jossa koostat päivän ateriasi fiksusti ja ateriarytmi on säännöllinen, mutta tilaa jää myös sallivuudelle, ruuasta nauttimiselle ja syömiselle ilman syyllisyyden tunteita. Säännöllisyys auttaa jaksamaan ja rentous tuo iloa ja elämyksiä arkeen.
- Vaali omaa aikaa: Pyri löytämään arjesta tilaa omalle ajalle sekä rentoutumiselle. Pohdi, minkä tekemisen parissa rentoudut parhaiten ja muista antaa itsellesi aikaa nauttia.
- Huomioi arjen pienet ilot ja innostu uudesta: Arjen pienien ilojen ja positiivisten asioiden vahvistaminen voivat toimia hyvinä fiiliksen nostattajina tasaisemmankin arjen keskellä. Pohdi myös, milloin viimeksi olet innostunut jostain asiasta lapsenomaisesti? Innostuksen kohde voi olla mikä tahansa. Esimerkiksi uuden harrastuksen aloittaminen ja viikoittain harrastuksen pariin pääsyn odottaminen luo positiivista odotusta arjen keskelle.
- Vähempikin riittää: Muista olla itsellesi armollinen. Aina ei tarvitse olla paras versio itsestään tai jaksaa tehdä kaikkea viimeisen päälle.
Tee hyvistä ajatuksista itsellesi tapoja
Yllä mainitut ajatukset voivat tuntua yksinkertaisilta ja turhankin simppeleiltä. On arvokasta, mikäli omassa arjessa näistä on jo muodostunut itselle tapoja – tapoja joiden varaan omaa hyvinvointia voi nojata myös kuormituksen hetkellisesti noustessa.
Pysähdy nyt hetkeksi pohtimaan, löydätkö listalta asioita, jotka toteutuvat sinun arjessasi tällä hetkellä. Mikäli huomaat, ettei arkeesi tällä hetkellä sisällykään montaa yllä olevista keinoista ja haluat pyrkiä parantamaan hyvinvointiasi, aloita itsellesi helpoimmalta tuntuvasta teosta. Kirjoita esimerkiksi tämä ajatus tai teko ylös näkyvälle paikalle muistuttamaan itseäsi sen merkityksestä.
Elsi Luomi
@ElsiLuomi(twitter.com)
liikuttaja, Ilmarinen
Tutustu myös:
- Poimi vinkit työpaikkasi arkeen TyökykyAreenasta. Saat meiltä uusia ideoita, tutkittua tietoa ja arjen työkaluja työkykyriskin hallintaan.
-
Ville Vallaton 21.11.2022 klo 13.52
Kannattaa kokoajan pitää itseään elämänsä tärkeimpänä ihmisenä, koska vietät itsesi kanssa myös koko elämäsi. Bonuksena kykenee näin pitämään itse itselleen valitsemista läheisistään samalla parasta huolta niin henkisesti, fyysisesti kuin taloudellisesti. Maailma paranee taas näin piirun verran kauttasi. Muu maailmanparannus on täysin turhaa tuuleen huutelua.Vastaa kommenttiin
Lisää aiheesta
Hyvästit taukohuoneelle - täältä tullaan eläke!
Kollegat ja kaverit kyselevät, miltä tuntuu lähteä eläkkeelle. Olen huomannut vastaavani jokaiselle eri tavalla, koska rehellinen vastaus on: en tiedä.
Meidän jokaisen työkyky on hiuskarvan varassa
Työkykymme on uhattuna, jos työ kuormittaa jatkuvasti liikaa – henkisesti tai fyysisesti. Työkyvyttömyyden taustalla voi olla monenlaisia syitä, jotka voivat saada aikaan lumipalloefektin. Myös työn ulkopuoliset tekijät voivat lisätä kuormitusta. Erityisesti henkistä kuormittavuutta voi olla vaikea havaita. Jos kiskoilta putoaminen voi tapahtua kenelle vain, niin onko mahdollista päästä takaisin raiteille? Työn ja toimintaympäristön muutosten keskellä on hyvä muistaa tärkein eli ihminen. Voimmeko empatialla, positiivisella palautteella ja hyvällä käytöksellä auttaa kavereita työkykyisiksi?
Kohti uutta arkea – uudistimme ammatillisen kuntoutuksen palvelumme
Työelämä muuttuu jatkuvasti, ja niin muuttuvat myös asiakkaidemme tarpeet. Aiemmin ammatillisen kuntoutuksen asiakkaamme hakeutuivat palveluihin tyypillisesti tuki- ja liikuntaelinvaivojen vuoksi. Nykyään tilanne on moninaisempi: mielenterveyden haasteet korostuvat, ja palvelujamme hakevat entistä nuoremmat ihmiset. Asiakkaamme eivät enää tarvitse vain yhden tyyppisiä ratkaisuja, vaan heidän haasteensa ja toiveensa ovat yksilöllisempiä ja monimuotoisempia.