Blogit

Koronakriisissä työyhteisö tuo valoa, toivoa ja osaamista

Koronan muututtua pandeamiaksi useat ihmiset ovat lamaantuneet ja monet ovat selviytymismoodissa. Kaikki eivät toimi kriisissä näin ja oma työyhteisöni on tästä hyvä esimerkki. Eristäytyessämme omiin kotitoimistoihimme alkoi porukkamme heti suunnitella, miten voisimme olla yhteisöllisiä ja oppia toisiltamme. Nyt on aikaa, kun asiakastyöhön liittyvät päivittäiset tehtävät on siirretty syksyyn tai peruutettu kokonaan.

Fiksuimmat meistä loivat heti virtuaalisia kokouksia, joissa päästiin tuulettamaan päätä. Puhaltamisen jälkeen kollegani alkoivat nopeasti miettiä ajan käyttämistä hyödyksi ja pohtia uusia kokonaisuuksia, joita voisimme nyt opintopiireissä opiskella.

Seuraavaksi keksimme, että monet asiakkaamme on varmaan aika yksin ja meillä on nyt mahdollisuus olla ajan kanssa heille läsnä keskustelemassa tilanteesta ja hyväksi havaituista keinoista. Pian oltiinkin varaamassa aikoja ja kalenteroimassa virtuaalikahveja. Ideoita lensi ja muutama naurunremakka saatiin aikaan.

Keskeiset taidot uuteen tilanteeseen ja työelämään

Uuden työelämän keskeisimmiksi osaamisiksi olen haarukoinut neljä taitoa: oppimiskyvyn, seuraavalle tasolle nostetun vuorovaikutuksen, joustavan ja laadukkaan ajattelun sekä keskittymiskyvyn. Vielä viikonloppuna mietin, että koronavirus kyseenalaisti näissä taidoissa kaiken. Nyt olen aika varma, että keskeisimmät taidot sekä uudessa työelämässä että tässä täysin muuttuneessa tilanteessa ovat juuri nuo edellä mainitut.

Nyt kannattaa opiskella ja oppia toisilta sekä rakentaa toisten osaamisen päälle. Nyt jos koskaan vuorovaikutus on paitsi keskeistä, myös aivan kriittistä ja sanojen merkitys nousee isommaksi vuorovaikutustilanteissa, kun emme voi viestiä ilmeillä ja eleillä, tauoilla ja painotuksilla niin paljon.

Hyvä vinkit jakoon!

Joustavaa, rajojen yli menevää ajattelua tarvitaan enemmän kuin kukaan meistä olisi koskaan osannut ajatella. Ja keskittymiskyky on olennaisen tärkeää, jotta fokus pysyisi ja työtä pystyy tekemään sellaisissakin oloissa, kun lapset pyörivät jaloissa ja lounasta pitäisi tehdä kotiaresteista huolimatta.

Keinoja on, mutta meidän tulee mobilisoitua niiden ympärille. Ja löytää ne konstit, millä olemme entistä paremmassa iskussa, kun poikkeustilanne joskus loppuu. Yhteisen asian äärellä yhteisöllisyys kasvaa, jos sen sallitaan kasvavan.

Mitä sinä voisit ehdottaa omalle porukalle? Minkä yhteistyötä ja yhteisöllisyyttä kasvattavan vinkin sinä voisit jakaa kaikille? Kommentoi alle!

Katja Atsar 
työkykyjohtamisen asiantuntija, Ilmarinen
@kmatsar

  • Milma 28.3.2020 klo 18.19
    Uusia tapoja tehdä työtä on opittu tiimin kanssa yhdessä tekemällä! Työ on siirtynyt verkkoon ja opettanut paljon. Sekä fyysinen että kognitiivinen erkonomia on ollut kuitenkin koetuksella, johon yksi hyvä ratkaisu oli kävelypalaveri. Koko tiimi samaan puheluun tai Teamsiin, ja ulos kävelemään.
    Vastaa kommenttiin

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 12.12.2024

Miksi huolehtia omasta eläkkeestä - nostalgiamatka oman työeläkeotteen äärellä

Meidän kaikkien on syytä tarkkailla eläkekertymäämme, ettei eläkkeelle jäädessä tule ikävää yllätystä: tuleva eläke onkin ihan muuta kuin mitä mielikuvissasi odotit. Tartuin toimeen itsekin, ja se mitä luulin tylsäksi tehtäväksi, osoittautui sydäntä lämmittäväksi nostalgiamatkaksi omaan työhistoriaani.

Miksi huolehtia omasta eläkkeestä - nostalgiamatka oman työeläkeotteen äärellä

Blogit 27.11.2024

Meidän jokaisen työkyky on hiuskarvan varassa

Työkykymme on uhattuna, jos työ kuormittaa jatkuvasti liikaa – henkisesti tai fyysisesti. Työkyvyttömyyden taustalla voi olla monenlaisia syitä, jotka voivat saada aikaan lumipalloefektin. Myös työn ulkopuoliset tekijät voivat lisätä kuormitusta. Erityisesti henkistä kuormittavuutta voi olla vaikea havaita. Jos kiskoilta putoaminen voi tapahtua kenelle vain, niin onko mahdollista päästä takaisin raiteille? Työn ja toimintaympäristön muutosten keskellä on hyvä muistaa tärkein eli ihminen. Voimmeko empatialla, positiivisella palautteella ja hyvällä käytöksellä auttaa kavereita työkykyisiksi?

Meidän jokaisen työkyky on hiuskarvan varassa
Lisää ajankohtaisia artikkeleita