Kuusi vinkkiä: Hoitovapaalta takaisin töihin
Koulutaipaleen aloitus voi jännittää pieniä ekaluokkalaisia ja samanlainen fiilis saattaa olla myös heillä, jotka palaavat hoitovapaalta takaisin töihin. Mitä pidempään olet ollut pois työstäsi, sitä vieraammalta tuntuu avata työpaikan ovi ensimmäisenä päivänä.
Muutosvauhti työelämässä kiihtyy, ja jo vuoden poissaolon aikana on voinut tapahtua hyvin paljon. Organisaatiorakenteita uusitaan jatkuvasti, tiimisi jäsenet ja esimiehesi ovat voineet vaihtua, järjestelmät muuttuvat jatkuvasti, joten tänä päivänä kukaan ei palaa täysin samanlaisiin työtehtäviin, joista lähti vanhempainvapaalle.
Työelämään takaisin hyppääminen tuntuu kaaokselta ja saatat puntaroida, onko osaamisesi ajan tasalla. Suosittelen, että kerrot rohkeasti esimiehelle millaista perehdytystä ja osaamisen päivittämistä kaipaat. Yhdessä suunniteltu perehdytys vastaa parhaiten osaamisvajeeseen ja motivoi oppimaan.
Uusien rutiinien löytäminen kestää noin puoli vuotta
Omat kollegat ovat arvokas tuki ja heiltä kuulet ne parhaat ja käytännönläheisimmät vinkit. Vaikka ensimmäiset työpäivät laittavat pään pyörälle, niin tarjoaa ne myös niitä pieniä hetkiä, joista olet ehkä salaa unelmoinut. Miltä kuulostaa oma lounashetki ilman ruuan hotkimista? Nyt voit myös aloittaa taas portaiden käytön, kun ei sinun ei tarvitse aina kulkea vaunujen kanssa.
Kun töissä opettelet uutta arkea, niin myös kotona olette uuden äärellä. Alku on raskasta ja kaikki ovat väsyneitä. Kannattaa karsia illoista ja viikonlopuista ylimääräiset menot ja välillä vaan olla. Rentoa tekemistä ja oleilua kaipaavat varmasti kaikki perheenjäsenet, jotta jaksatte uutta arkea. Uusien rutiinien löytyminen kestää todennäköisesti noin puoli vuotta. Luota, että te molemmat sisäistätte uuden elämänvaiheen ja sopeudutte uuteen rutiiniin, kun saatte vaan riittävästi aikaa. Älä turhaan hätäile, sillä päiväkodin ja työelämä yhdistävää arkea on jäljellä vielä pitkään.
Kuusi vinkkiä ensimmäisiin työpäiviin
- Ole aktiivinen. Kaikilla on kiire ja esimieheltäsi ei välttämättä löydy tarpeeksi aikaa perehdyttää sinua riittävästi. Olemalla itse aktiivinen ja miettimällä keneltä työkaverilta saisit parhaan perehdytyksen, luot samalla verkostoja.
- Ole rohkea. Olet katsonut työnantajaasi viimeiset kuukaudet ulkopuolisen silmin. Kerro rohkeasti, miltä sinusta yrityksenne näyttää ja voisitteko yksinkertaistaa asioita, jotta asiakkaatkin ymmärtäisivät teitä paremmin.
- Ole armollinen itsellesi. Älä vaadi itseltäsi heti liikoja, osaamisesi kyllä päivittyy päivä kerrallaan. Kysy rohkeasti apua, kun tunnet olosi epävarmaksi jostakin asiasta. Aina voit mainita, että olet juuri palannut takaisin ja haluat vielä varmistaa tekeväsi oikein.
- Pyri keskittymään oleelliseen. Ajatukset varmasti harhailevat päivän mittaan ja mietit, miten pikkuisella menee. Yritä kuitenkin keskittyä töissä työasioihin ja luota, että hän pärjää ammattilaisten kanssa. Näin et kuormita itseäsi turhilla huolilla.
- Luo positiivisuutta ympärillesi. Saatat mennä takaisin keskelle pahimpaan organisaatiomyllerrystä ja samalla työkavereiden fiilikset ovat matalalla. Positiiviseen ilmapiirin luomiseen riittää pienet teot, kuten moikkaaminen ja hymyileminen, vaikka et tuntisikaan kaikkia uusia työkavereitasi. Tuntuu varmasti hyvältä, kun joku vastaa hymyysi.
- Pysähdy itsesi äärelle. Kun lähdet hakemaan lastasi päiväkodista, tee matkalla pieni itsepohdiskelu ja mieti mitä uutta sinä opit tänään ja miten onnistuit. Tulet varmasti kuulemaan päiväkodin hoitajalta, miten lapsesi päivä on mennyt ja mitä uutta hänkin on tehnyt. Iloitkaa yhdessä uuden oppimisesta!
Tiina Loikkanen
työkykypäällikkö, Ilmarinen
@Tiina Loikkanen
Lisää aiheesta
Miksi huolehtia omasta eläkkeestä - nostalgiamatka oman työeläkeotteen äärellä
Meidän kaikkien on syytä tarkkailla eläkekertymäämme, ettei eläkkeelle jäädessä tule ikävää yllätystä: tuleva eläke onkin ihan muuta kuin mitä mielikuvissasi odotit. Tartuin toimeen itsekin, ja se mitä luulin tylsäksi tehtäväksi, osoittautui sydäntä lämmittäväksi nostalgiamatkaksi omaan työhistoriaani.
Hyvästit taukohuoneelle - täältä tullaan eläke!
Kollegat ja kaverit kyselevät, miltä tuntuu lähteä eläkkeelle. Olen huomannut vastaavani jokaiselle eri tavalla, koska rehellinen vastaus on: en tiedä.
Meidän jokaisen työkyky on hiuskarvan varassa
Työkykymme on uhattuna, jos työ kuormittaa jatkuvasti liikaa – henkisesti tai fyysisesti. Työkyvyttömyyden taustalla voi olla monenlaisia syitä, jotka voivat saada aikaan lumipalloefektin. Myös työn ulkopuoliset tekijät voivat lisätä kuormitusta. Erityisesti henkistä kuormittavuutta voi olla vaikea havaita. Jos kiskoilta putoaminen voi tapahtua kenelle vain, niin onko mahdollista päästä takaisin raiteille? Työn ja toimintaympäristön muutosten keskellä on hyvä muistaa tärkein eli ihminen. Voimmeko empatialla, positiivisella palautteella ja hyvällä käytöksellä auttaa kavereita työkykyisiksi?