Nyheter 13.1.2021

Avtal mellan EU och Storbritannien – inverkan på sociala tryggheten klargörs ännu

Europeiska kommissionen och Storbritannien slutförde förhandlingarna om den framtida relationen och undertecknade avtalet 30.12.2020.

Avtalet tillämpas provisoriskt från och med 1.1.2021. Avtalet träder slutligen i kraft efter att Europaparlamentet har gett sitt godkännande och att Europeiska unionens råd har godkänt det.

Avtalets bestämmelser som omfattar lagstiftning om social trygghet liknar till stor del EU-förordningarna om social trygghet.

  • Allmän princip att en person omfattas av social trygghet i endast ett land i sänder.
  • I allmänhet försäkras personen enligt arbetslandets lagstiftning. Undantagen är liknande som i EU-förordningarna, som utsända arbetstagare och företagare, samt arbete i två eller fler länder.
  • Avtalsbestämmelser gällande pensioner, så som utbetalning, ansökan och tillämpandet av pension, är liknande som i EU-förordningarna om social trygghet.

Pensionsskyddscentralen kommer att publicera anvisning om tillämpning av den nya relationen i början av året.

Läs mer

Brexit och utlandsarbete (etk.fi)

Information om hur brexit påverkar förmåner från FPA (kela.fi)

Aktuellt nu

Meddelande 26.4.2024

Ilmarinens placeringsavkastning var 3,2 procent och effektiviteten förbättrades ytterligare

Avkastningen på arbetspensionsbolaget Ilmarinens placeringar var i januari–mars 3,2 procent. Bolagets kostnadseffektivitet förbättrades ytterligare då premieinkomsten ökade och de omkostnader som behövs för verkställande av pensionsskyddet minskade. – Vi har fortsatt att framgångsrikt genomföra Ilmarinens strategi och i betydande grad utökat vår lönsamhet under de senaste sex åren, konstaterar Ilmarinens verkställande direktör Jouko Pölönen.

Ilmarinens placeringsavkastning var 3,2 procent och effektiviteten förbättrades ytterligare

Nyheter 5.3.2024

Arbetsgivare, kundåterbäringar syns i webtjänsten

Vi har räknat ut de slutliga kundåterbäringarna som minskar ArPL-avgiften och de syns i webtjänsten fr.o.m. den 5 mars. Vår kostnadseffektivitet har ökat ytterligare och syns direkt i form av mindre arbetspensionsavgifter för våra arbetsgivarkunder.

Arbetsgivare, kundåterbäringar syns i webtjänsten
Mera nyheter och meddelanden