Ilmiöt

Jäisinkö eläkkeelle?

Miten ja milloin eläkkeelle voi jäädä? Kuinka paljon sinulle on kertynyt eläkettä ja kuinka suuri eläkkeesi tulee olemaan? Ilmarisen eläkejohtaja Nina Bruun vastaa.

Miten ja milloin voin jäädä eläkkeelle?

Eläkkeellä ajatellaan useimmiten vanhuuseläkettä. Syntymävuotesi ratkaisee, milloin sille voi jäädä. Karkeasti sanoen lähivuosina vanhuuseläkkeelle voi jäädä aikaisintaan 63–65 -vuotiaana. Esimerkiksi vuonna 1960 syntyneellä alin eläkeikä on 64,5 vuotta ja ylin vanhuuseläkeikä 69 vuotta. Katso Katso täältä oman ikäluokkasi vanhuuseläkeiät.

Eläkkeelle voi jäädä nykyisin jo vanhuuseläkeikää aiemminkin osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen turvin. Sen alaikäraja on 61 vuotta. Osittaisella vanhuuseläkkeellä sinä päätät, kuinka paljon teet töitä: et lainkaan, täyttä päivää, tai jotain siltä väliltä. Eläkkeen suuruus on 25 % tai 50 % kertyneestä eläkkeestä. Kannattaa kuitenkin huomioida, että osittaisen vanhuuseläkkeen nostaminen pienentää lopullista vanhuuseläkettä.

Vaihtoehtoja yhdistellä eläkettä ja työntekoa on itseasiassa monia. Voit nostaa osittaista vanhuuseläkettä vaikkapa 62-vuotiaasta alkaen ja kenties tehdä sen rinnalla puolikasta työpäivää ja saada palkkaa. Näin voit jatkaa esimerkiksi 66-vuotiaaksi, ja siirtyä sitten kokonaan vanhuuseläkkeelle. Eläkettä kertyy samalla lisää työnteosta.

Jos työkykysi on koetuksella, sinulla saattaa olla oikeus työuraeläkkeeseen tai työkyvyttömyyseläkkeeseen.

Paljonko saan eläkettä?

Eläkkeesi suuruus riippuu siitä, kuinka paljon olet ansainnut työurasi aikana ja kuinka kauan olet tehnyt töitä. Tietyin edellytyksin myös esimerkiksi opiskelu- ja vanhempainvapaa-ajoista karttuu eläkettä.

Ilmarisen verkkosivuilla ilmarinen.fi voit kirjautumalla tarkistaa sinulle tähän mennessä kertyneen eläkkeen määrän. Lisäksi voit tehdä arvioita siitä, kuinka suuri eläke on eri ikä- ja eläkevaihtoehdoilla. Esimerkiksi miten saisit eläkettä alimmassa ja ylimmässä vanhuuseläkeiässä tai ns. tavoite-eläkeiässä? Tai miltä eläke näyttäisi, jos jatkaisit puolipäiväisesti töissä osittaisen vanhuuseläkkeen turvin ja nostaisit täyttä vanhuuseläkettä vasta esimerkiksi 65 vuodesta? Pohdi, millaiset ratkaisut tuntuisivat juuri sinusta sopivilta, ja arvioi eläkkeesi määrä laskurilla.

Onko taloudellisesti kannattavaa jatkaa töissä?

Töissä jatkaminen on aina taloudellisesti kannattavaa. Yleisestihän palkka on eläkettä suurempi, eli käteen jää enemmän. Ja mitä myöhemmin jää eläkkeelle, sitä suuremmaksi eläke kasvaa. Tämäkin on helppo arvioida konkreettisesti Ilmarisen eläkelaskureilla kirjautumalla osoitteeseen ilmarinen.fi.

Eläkeikä.jpg

Jos jään eläkkeelle, voinko silti tehdä eläkkeen rinnalla töitä?

Kyllä voit. Vanhuuseläkkeen ja osittaisen vanhuuseläkkeen rinnalla voit tehdä töitä niin paljon kuin haluat, ilman ansiorajaa.

Työura- ja työkyvyttömyyseläkkeessä sen sijaan on ansiorajat.

Miten haen eläkettä? Mitä muuta minun pitää tehdä?

Jos jäät vanhuuseläkkeelle, sovi ensiksi työnantajan kanssa milloin työsuhteesi päättyy. Osittaisesta vanhuuseläkkeestä työnantajan ei tarvitse tietää, mutta mahdolliset työajan muutokset sovitaan toki työnantajan kanssa.

Hae eläkettä verkossa! Kirjaudu ilmarinen.fi:hin ja tee eläkehakemus siellä. Se on nopeaa ja helppoa ja takaa, että saat eläkepäätöksen mahdollisimman nopeasti.

Lisätietoja

Lisää aiheesta

Ilmiöt 14.7.2021

Suomeen työn perässä – F-Secure kisaa globaalisti osaajista

Syntyvyys on alhaisella tasolla, työikäisten määrä vähentynyt ja Suomi ikääntyy vauhdilla. Työperäisen maahanmuuton merkitys kasvaa. Miten osaajapula ja työperäinen maahanmuutto näkyvät F-Securella? Entä miten työeläkejärjestelmä kestää työikäisten määrän vähenemisen?

Suomeen työn perässä – F-Secure kisaa globaalisti osaajista

Ilmiöt 8.7.2021

Kunnat ja kaupungit tukevat henkilökohtaisen avustajan palkannutta työnantajaa

Vammaisilla ihmisillä on Suomessa oikeus yhdenvertaisuuteen, osallisuuteen ja syrjimättömyyteen sekä tarpeellisiin palveluihin ja tukitoimiin. Moni tarvitsee itselleen henkilökohtaisen avustajan ja toimii tällöin työnantajana avustajalleen. Työnantajana toimimisen hallinnollista taakkaa helpottavat sijaismaksajat. Heitä ovat kunnat, kuntayhtymät ja kaupungit. Niin kuntien ja kaupunkien kuin työnantajienkin tukena puolestaan on Oiman tarjoama järjestelmä, jolla voi hallinnoida sijaismaksajuutta.

Kunnat ja kaupungit tukevat henkilökohtaisen avustajan palkannutta työnantajaa
Lisää ajankohtaisia artikkeleita