Muuttuva työelämä

Ammatillisen kuntoutuksen kautta yrittäjäksi

Muutama vuosi sitten Rita Eklund kärsi nivelrikon aiheuttamasta työkyvyn heikentymisestä ja pelkäsi, ettei saisi enää koskaan tehdä töitä. Nyt hän viettää kiireistä mutta onnellista yrittäjän elämää.

Marian Konditorian yrittäjä Rita Eklund pahoittelee kiirettä. Sitä uuden yrittäjän arjessa todella riittää: kun ainoa työntekijä on kipeänä, hän joutuu hoitamaan kahvilaansa yksin aamusta iltaan.

Se ei kuitenkaan haittaa, sillä Eklund rakastaa työtään.

– Oikeastaan sitä on naimisissa työn kanssa, Eklund sanoo nauraen.

Tähän pisteeseen on päästy monen käänteen kautta. Ennen yrittäjyyttään Eklund teki pitkän uran kaupan alalla HOK-Elannon myyjänä. Työ oli palkitsevaa asiakaspalvelusta nauttivalle Eklundille, mutta myös fyysisesti haastavaa. Esimerkiksi työhön hedelmä- ja vihannesosastolla kuului raskaiden laatikoiden nostamista.

Noin seitsemän vuotta sitten Eklund huomasi jotakin outoa: käsien tunto oli heikentynyt, eivätkä tavarat pysyneet käsissä. Eklundilla todettiin oikeassa kädessä nivelrikko, jonka vuoksi myyjän työssä jatkaminen ei enää ollut mahdollista.

– Aluksihan se tietysti tuntui siltä, että sain aivan varoittamatta jäitä niskaan, Eklund kertoo.

Apua ammatillisesta kuntoutuksesta

Käsi täytyi leikata. Työnantajan kanssa käytyjen keskustelun jälkeen ja työterveyshuollon ohjauksesta Eklund haki syksyllä 2016 ammatillista kuntoutusta Ilmarisesta.

Myönteisen ennakkopäätöksen jälkeen alkoi työhönpaluusuunnitelman laatiminen. Eklund sai Ilmarisen kumppaniverkostosta avukseen työhönvalmentajan, jonka kanssa syntyi työhönpaluusuunnitelma. Tavoitteeksi asetettiin siirtyminen fyysisesti kevyempään kahvilanpitäjän työhön. 

Työkokeilusta yrittäjyyteen

Uuden työn sopivuus Eklundin terveydentilalle varmistettiin työkokeilun avulla. Työhönvalmentajan kautta työkokeilupaikka löytyi Marian Konditoria -kahvilasta. Kuusi kuukautta kestäneen työkokeilun aikana Eklund oppi kahvilan pyörittämiseen liittyvät työtehtävät.

– Sitten Marian Konditoria otti minuun yhteyttä ja kysyi, haluaisinko ryhtyä yrittäjäksi. Päätös oman yritystoiminnan käynnistämisestä oli vahvistunut, Eklund kertoo. Hän teki liiketoimintasuunnitelman elinkeinotuen saamiseksi Ilmarisesta sekä haki pankista lainaa.

– Elinkeinotuen lisäksi Ilmarinen maksoi minulle kuntoutusrahaa koko kuntoutusohjelman ajan. Oman yritystoiminnan käynnistämistä tuettiin vielä puolen vuoden ajan työhönvalmennuksella. Myös työhönvalmentaja oli käytettävissä koko kuntoutusohjelman ajan.

– Siitä oli kyllä kovasti apua. Se tuki ja vahvisti sitä, että olen kuitenkin ihan oikeilla raiteilla, Eklund sanoo.  

Vaikeuksista voittoon

Tällä hetkellä Eklund tekee pitkiä työpäiviä kahvilassa yhden työntekijän kanssa. Vapaa-aikaa ei ole aivan niin paljon kuin hän haluaisi, mutta suunnitelmissa on toisen työntekijän palkkaaminen.

Parin vuoden takaiset koettelemukset ovat kääntyneet voitoksi. Eklund ei kaipaa takaisin kauppaan töihin.

– Muistan kyllä, miten rankkaa se oli. Täällä rytmin määrään minä itse, ja se on huomattavasti miellyttävämpää. Minä viihdyn näissä kengissä, hän sanoo.

Nivelet eivät ole vaivanneet Eklundia kahvilatyössä lainkaan. 

– Kuntoutus onnistui niin hyvin, että olen aivan yhtä hyvässä kunnossa kuin kymmenen vuotta aikaisemmin. En ole katunut päivääkään. Jos saisin valita, tekisin kaiken uudestaan.

Fakta: Ammatillinen kuntoutus

  • Ammatilliseen kuntoutukseen kannattaa hakea silloin, kun työkyky on heikentynyt ja työelämässä jatkamiseen tai työelämään palaamiseen tarvitaan apua. 
  • Kuntoutuksen mahdollisuudet arvioidaan aina myös silloin, kun henkilö hakee Ilmarisesta työkyvyttömyyseläkettä.
  • Ilmarinen maksaa yrittäjälle toimeentuloksi kuntoutusohjelman ajalta kuntoutusrahaa, myöntää elinkeinotukea ja tarjoaa tukea työhönpaluunsuunnitteluun.  
  • Jopa yli 70 % Ilmarisen kuntoutujista palaa työelämään.

Kiinnostuitko? Lue lisää ammatillisesta kuntoutuksesta täältä.

Lisää aiheesta

Muuttuva työelämä 20.10.2021

Miten arvioida ja mitata työkykyä?

Työkyky ei ole sama asia kuin terveys, vaikka terveydentila työkykyyn vaikuttaakin. Ihminen voi sairaudestaan huolimatta olla työkykyinen sopivaan työhön. Työkykyä arvioidaan monissa erilaisissa tilanteissa, kuten sairastumisen, kuntoutuksen tai eläkkeen hakemisen yhteydessä. Miten työkykyä voi mitata ja miten arviointi etenee?

Miten arvioida ja mitata työkykyä?

Muuttuva työelämä 15.9.2021

Ergonomialla vaikuttavuutta

Onko ergonomia muutakin kuin työtuolien säätämistä? Mitä hyötyä siitä on yksittäiselle työntekijälle? Entä yritykselle?

Ergonomialla vaikuttavuutta
Lisää ajankohtaisia artikkeleita