Artikkelit

Nuori, kesätyöläinen tai opiskelija, olethan perillä oikeuksistasi?

Tiesitkö, että jokainen ansaitsemasi euro kasvattaa työeläkettäsi? Eläkettä voi kertyä myös, kun opiskelet tai saat sosiaalietuuksia. Eläkkeesi kasvaa opiskellessa kuin töitä tehdessäkin, 1,5 prosenttia vuodessa. Eläkettä kartuttava prosenttimäärä lasketaan vuosittain tarkastettavasta summasta, joka vuonna 2019 on 741,96 euroa kuukaudessa.

Vuodesta 2017 alkaen eläkettä on karttunut jo 17-vuotiaasta lähtien kaikenikäisille vuodessa 1,5 pro­senttia palkasta. Yrittäjillä alaikäraja on 18 vuotta. Jos olit kesän töissä, olet työelämäkokemuksen lisäksi kerryttänyt siis todennäköisesti muutakin.

Kausityöntekijään soveltuvat samat työehtosopimukset ja sosiaaliturvaa sekä vakuuttamista koskevat säännökset kuin muihinkin työntekijöihin. Työnantajan on esimerkiksi otettava eläkevakuutus kaikille 17 – 67-vuotiaille työntekijöillensä, jos työntekijän kuukausipalkka on yli 59,36 euroa.

On hyvä muistaa, että työnantaja voi olla myös kotitalous. Esimerkiksi jos työskentelit lapsenvahtina työnantajasi kotona, hänen on vakuutettava sinut TyEL:n mukaan, mikäli kuukausipalkkaraja täyttyi. Huomaathan, että ainoastaan verokortilla tehty työ kerryttää eläkettäsi.

Eläkettä myös opinnoista

Eläkettä karttuu paitsi työnteosta myös tietyistä sosiaalietuuksista sekä opiskelusta ja tutkinnon suorittamisesta. Opiskelu siis kannattaa myös eläkkeen kerryttämistä silmällä pitäen.

Tutkinto kerryttää eläkettäsi, kun se on suoritettu vuonna 2005 tai sen jälkeen. Opiskelijana eläkkeesi kasvaa 18 ikävuodesta alkaen. 

Kuukausieläkettä opiskelusta karttuu noin 10 euron verran per opintovuosi ja yhteensä enintään viideltä opiskeluvuodelta. Ehtona on, että olet työurasi aikana saanut palkkaa yhteensä vähintään 17 807,01 euroa (vuonna 2019), tai kun YEL-työtulosi on ollut vähintään saman verran, jos olet yrittäjä.

Eri tutkintotasoilla kuukausieläke karttuu tutkinnon suorittamisen johdosta seuraavasti:

  • Ylempi korkeakoulututkinto: noin 56 euroa
  • Ammattikorkeakoulututkinto: noin 45 euroa
  • Alempi korkeakoulututkinto tai ammatillinen perustutkinto: noin 33 euroa.

Eläkkeesi kasvaa silloinkin, kun suoritat tutkinnon ulkomailla, kunhan sinulla on oikeus Kelan opintotukeen.

Ylioppilastutkinnon tai muun yleissivistävän tutkinnon suorittaminen ei sen sijaan kartuta eläkettä. Sama koskee myös jatkotutkintoja, kuten lisensiaatin tai tohtorin tutkintoa sekä erilaisia pätevöitymisiä perustutkinnon lisäksi.

Kesätöissä Ilmarisessa

Helsingin yliopistossa valtiotieteellisessä tiedekunnassa sosiologiaa pääaineenaan opiskeleva Aleksi Juvonen on Ilmarisessa töissä nyt ensimmäistä kesää. Ennen eläkepalvelun muutoksenhaun tiimissä aloittamista hän on ehtinyt paiskia töitä usealla alalla ja monenlaisissa yrityksissä opiskelun ohessa.

- Työtehtäviini on tänä kesänä kuulunut työkyvyttömyyseläke- ja kuntoutushakemuksien muutosprosessiin liittyviä valmistelu-, rekisteröinti- ja arviointitöitä sekä vastineiden laatimista eri tahoille, Juvonen luettelee. - Olen saanut hoitaa vastuullisia ja vaativiakin tehtäviä.

Vaikka Juvonen oli miettinyt eläkkeitä aiemmin yhteiskunnallisesta näkökulmasta, omakohtaisesti aihe ei ennen työeläkealalle töihin tuloa tuntunut vielä läheiseltä.

- Opintosuuntautuneisuuteni vuoksi aihe on ollut tapetilla yhteiskuntapolitiikan luennoilla hyvinvointivaltiota, toimivaa eläkejärjestelmää ja huoltosuhteen muutosta käsiteltäessä. Mutta eläkkeitä ei varsinaisesti ole vielä tullut juuri ajateltua oman työuran tässä vaiheessa, mikä johtunee siitä, että koulunpenkillä on tullut istuttua noin 20 vuotta, hän pohtii.

- En toisaalta myöskään ollut tullut ajatelleeksi, että kouluttautuminenkin kerryttää eläkettä suoritettujen tutkintojen kautta, aikaisemmalta koulutukseltaan fysioterapeutiksi opiskellut Juvonen ihastelee. – Akateemisen maailman vietyä mukanaan oma eläkekertymäni karttuu valmistumisen jälkeen opiskelun ansiosta entisestään.

- En nuorempana edes tiennyt, tai varsinkaan tullut ajatelleeksi, että golfkentällä pallojen kerääminen kartuttaisi muutakin, kun kyseisen kesän budjettiani. Toisin sanoen tuleva eläke ei silloin häivähtänyt vielä mielessä.

Ohjeeksi muille kanssaopiskelijoille ja työuransa alussa oleville Juvonen vinkkaa, että kannattaa olla kaukaa viisas ja perehtyä alusta saakka omaa eläkettään koskeviin asioihin.

 - Kyse on omasta henkilökohtaisesta edustasi!

Tarkista oman kertymäsi tilanne verkossa

Verkkopalvelussamme voit tutustua omaan työeläkeotteeseesi ja tarkistaa siitä, mistä kaikista työsuhteista sinulle on ehtinyt eläkettä kertyä ja kuinka paljon. Samalla kannattaa varmistaa heti tuoreeltaan kesätöiden päättyessä, että työnantaja on hoitanut velvollisuutensa ja kaikki kesäajan ansiosi näkyvät sekä tulorekisterissä että työeläkeotteella.

Pyydä myös työstäsi työtodistus ja pidä se hyvässä tallessa tulevia työnhakuja varten.

Tarkasta työeläkeotteesi verkkopalvelussamme

Lisää aiheesta

Artikkelit 28.9.2023

Näin turvaat oman ja yrityksen tulevaisuuden omistajanvaihdoksella

Monelle yrittäjälle omistajanvaihdos tapahtuu kerran elämässä. Siksi sen suunniteluun ja toteuttamiseen kannattaa käyttää aikaa ja tarjolla olevaa apua. Yhtä tärkeää kuin on paketoida yritys uudelle omistajalle, on kiinnittää huomiota luopuvan yrittäjän henkiseen hyvinvointiin.

Näin turvaat oman ja yrityksen tulevaisuuden omistajanvaihdoksella

Artikkelit 27.9.2023

Yrittäjä, näin YEL-vakuutus vaikuttaa sosiaaliturvaasi

Oletko yrittäjä? Haluatko tuntea oman sosiaaliturvasi paremmin? Olet luultavasti kuullut, että yrittäjän sosiaaliturvan perusta on YEL-työtulo – mutta mitä se tarkoittaa käytännössä? Lue alta, miten YEL vaikuttaa sinun perusturvaasi.

Yrittäjä, näin YEL-vakuutus vaikuttaa sosiaaliturvaasi

Artikkelit 5.9.2023

Paratanssiurheilu avasi ovet työelämään ja yrittäjyyteen

Miten osa-aikainen yrittäjä, kahden nuoren aikuisen äiti, kahden lapsenlapsen mummu ja kirjailija päätyi paratanssin maajoukkueesen? Olen saavuttanut kaikki nämä asiat elämässäni vaikeasta liikuntarajoitteisuudestani huolimatta. Ja uskallan olla siitä hemmetin ylpeä - monelta se ei onnistuisi, vaikka kävelisi ihan omin jaloin.

Paratanssiurheilu avasi ovet työelämään ja yrittäjyyteen
Lisää ajankohtaisia artikkeleita