Ilmiöt

Viisi vinkkiä eläkkeelle jäämiseen

Pohditko eläkkeelle jäämistä? Aloita laskemalla arvio eläkkeesi suuruudesta ja suunnittele toimeentulosi vanhuusvuosille. Ilmarisen eläkejohtaja Nina Bruun vinkkaa, mitä muuta eläkettä suunnittelevan kannattaa ottaa huomioon.

  1. Tarkista oma eläkeikäsi. Nykyään eläkeikä on sidottu syntymävuoteen. Esimerkiksi vuonna 2019 alin eläkeikä on 63, 5 vuotta. Ylin eläkeikä huitelee jo 68 ikävuodessa. Osittaiselle (varhennetulle) vanhuuseläkkeelle pääsee jo 61-vuotiaana. 
  2. Tee laskelmia eläkkeesi suuruudesta ja pohdi, mikä on sinulle sopiva eläkkeen määrä. Millaista elintasoa haluat ylläpitää eläkkeellä?  Pääsääntö on, että mitä myöhemmin jäät eläkkeelle, sitä suurempi eläkkeesi on. Verkossa ilmarinen.fi voit laskea eläkkeesi suuruuden eri ikävaihtoehdoilla. Voit myös laskea, kuinka paljon eläkkeesi kasvaisi, jos tekisitkin vielä vuoden töitä. Tai entäpä jos tekisit osa-aikatyötä ja nostaisit samalla osittaista vanhuuseläkettä? 

    Älä unohda suunnitella toimeentuloasi eläkkeellä. Laske vielä myös, kuinka paljon asuminen vie eläkkeestäsi? Entä onko sinulla velkaa, jota maksat vielä eläkeikäisenä? Tässä vaiheessa haluat ehkä myös pohtia, voitko hankkia jostain lisätuloja kattamaan pudotusta palkansaajasta eläkeläiseksi? Eläkkeelläkin voi tietysti tehdä töitä täysin ilman rajoituksia ja hankkia niin käyttörahaa eläkkeen rinnalle.  
  3. Pohdi mitä teet vapaa-ajalla. Muutos työssäkävijästä eläkeläiseksi ei ole ihan vähäpätöinen. Työ on useammalle meistä tärkeä elämänsisältö. Kun et ole enää töissä, viikkoon tule yhtäkkiä vapaita tunteja noin 40 lisää. Mihin haluat sen käyttää? Vapaaehtoistyötä, harrastuksia, lastenlasten hoitoa, kulttuuria – vai mitä? Ja vielä tässäkin: eläkeläisenä voit myös tehdä töitä eläkkeesi rinnalla niin paljon kuin sielu sietää. 
  4. Hae lopuksi eläkettä. Muista myös irtisanoa itsesi, sillä työsuhteen pitää päättyä ennen vanhuuseläkkeelle jäämistä. Tee eläkehakemus verkossa ilmarinen.fi. Vanhuuseläkehakemuksen täytät noin vartissa ja parhaimmassa tapauksessa saat päätöksen samana päivänä!  Helppoa ja vaivatonta! Ps. Voit aloittaa uuden työsuhteen eläkkeen rinnalla myöhemmin  
  5. Hae uusi verokortti ja hyödytä eläkeläisen alennukset. Eläkettä verotetaan eri tavalla kuin palkkatyötä, joten tarvitset uuden verokortin. Kun olet tilannut verokortin verottajalta, se kulkee sähköisenä verottajalta eläkeyhtiöön - sinun ei siis tarvitse postitella sitä eteenpäin.

    Eläkeläisenä hyödyt myös eläkeläisen alennuksista! Niitä saat esimerkiksi VR:ltä, Matkahuollolta ja monilta kulttuurialan palveluntuottajilta. 

Mukavia eläkepäiviä! 

Lisää aiheesta

Ilmiöt 30.8.2021

Yrittäjä, YEL-vakuutuksessa voit säästää itsellesi ekstraeläkettä joustamalla maksuissa

Yrittäjänä työuran aikainen lakisääteinen eläketurvasi karttuu YEL-vakuutuksesta. Turvan tasoon vaikuttaa vakuuttamasi YEL-työtulon määrä. Työtulon asettaminen työpanosta vastaavan suuruiseksi ei kuitenkaan usein ole helppoa, eivätkä vuodet ole aina veljeksiä keskenään. Vaihtelevissa olosuhteissa työtulon nostaminen voi arveluttaa. Lihavamman vuoden tuottoja voit kuitenkin laittaa eläkejärjestelmään kartuttamaan tulevaa eläkepottia myös nostamalla YEL-työtuloa yhden vuoden ajalta tilapäisesti. Lisämaksun voit vähentää verotuksessa.

Yrittäjä, YEL-vakuutuksessa voit säästää itsellesi ekstraeläkettä joustamalla maksuissa

Ilmiöt 26.8.2021

Suomen luonnon päivän kuvasato hurmaa – Mutta kuka on kingi?

Vastuullisuus on myös vastuuta ympäristöstä. Suomen luonnon päivää 28.8. juhliaksemme järjestimme ilmarislaisille jo perinteeksi muodostuneen luontokuvakisan. Kisan tavoitteena oli kuvata kesän luontokokemuksia. Poikkeusajan myötä meistä moni on retkeillyt aiempaa enemmän luontokohteissa tai ehtinyt etätöiden ohessa ihmetellä lähiluontoa.

Suomen luonnon päivän kuvasato hurmaa – Mutta kuka on kingi?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita