Ilmiöt

Viisi vinkkiä eläkkeelle jäämiseen

Pohditko eläkkeelle jäämistä? Aloita laskemalla arvio eläkkeesi suuruudesta ja suunnittele toimeentulosi vanhuusvuosille. Ilmarisen eläkejohtaja Nina Bruun vinkkaa, mitä muuta eläkettä suunnittelevan kannattaa ottaa huomioon.

  1. Tarkista oma eläkeikäsi. Nykyään eläkeikä on sidottu syntymävuoteen. Esimerkiksi vuonna 2019 alin eläkeikä on 63, 5 vuotta. Ylin eläkeikä huitelee jo 68 ikävuodessa. Osittaiselle (varhennetulle) vanhuuseläkkeelle pääsee jo 61-vuotiaana. 
  2. Tee laskelmia eläkkeesi suuruudesta ja pohdi, mikä on sinulle sopiva eläkkeen määrä. Millaista elintasoa haluat ylläpitää eläkkeellä?  Pääsääntö on, että mitä myöhemmin jäät eläkkeelle, sitä suurempi eläkkeesi on. Verkossa ilmarinen.fi voit laskea eläkkeesi suuruuden eri ikävaihtoehdoilla. Voit myös laskea, kuinka paljon eläkkeesi kasvaisi, jos tekisitkin vielä vuoden töitä. Tai entäpä jos tekisit osa-aikatyötä ja nostaisit samalla osittaista vanhuuseläkettä? 

    Älä unohda suunnitella toimeentuloasi eläkkeellä. Laske vielä myös, kuinka paljon asuminen vie eläkkeestäsi? Entä onko sinulla velkaa, jota maksat vielä eläkeikäisenä? Tässä vaiheessa haluat ehkä myös pohtia, voitko hankkia jostain lisätuloja kattamaan pudotusta palkansaajasta eläkeläiseksi? Eläkkeelläkin voi tietysti tehdä töitä täysin ilman rajoituksia ja hankkia niin käyttörahaa eläkkeen rinnalle.  
  3. Pohdi mitä teet vapaa-ajalla. Muutos työssäkävijästä eläkeläiseksi ei ole ihan vähäpätöinen. Työ on useammalle meistä tärkeä elämänsisältö. Kun et ole enää töissä, viikkoon tule yhtäkkiä vapaita tunteja noin 40 lisää. Mihin haluat sen käyttää? Vapaaehtoistyötä, harrastuksia, lastenlasten hoitoa, kulttuuria – vai mitä? Ja vielä tässäkin: eläkeläisenä voit myös tehdä töitä eläkkeesi rinnalla niin paljon kuin sielu sietää. 
  4. Hae lopuksi eläkettä. Muista myös irtisanoa itsesi, sillä työsuhteen pitää päättyä ennen vanhuuseläkkeelle jäämistä. Tee eläkehakemus verkossa ilmarinen.fi. Vanhuuseläkehakemuksen täytät noin vartissa ja parhaimmassa tapauksessa saat päätöksen samana päivänä!  Helppoa ja vaivatonta! Ps. Voit aloittaa uuden työsuhteen eläkkeen rinnalla myöhemmin  
  5. Hae uusi verokortti ja hyödytä eläkeläisen alennukset. Eläkettä verotetaan eri tavalla kuin palkkatyötä, joten tarvitset uuden verokortin. Kun olet tilannut verokortin verottajalta, se kulkee sähköisenä verottajalta eläkeyhtiöön - sinun ei siis tarvitse postitella sitä eteenpäin.

    Eläkeläisenä hyödyt myös eläkeläisen alennuksista! Niitä saat esimerkiksi VR:ltä, Matkahuollolta ja monilta kulttuurialan palveluntuottajilta. 

Mukavia eläkepäiviä! 

Lisää aiheesta

Ilmiöt 21.1.2021

Yrittäjä, näin vähennät YEL-vakuutusmaksusi verotuksessa

Yrittäjänä voit vähentää YEL-vakuutusmaksusi verotuksessa. Voit tehdä vähennyksen joko omassa, puolisosi tai yrityksesi verotuksessa. Se, mikä tapa kulloinkin kannattaa, riippuu esimerkiksi siitä, oletko toiminimiyrittäjä vai harjoitatko yritystoimintaa yhtiössä.

Yrittäjä, näin vähennät YEL-vakuutusmaksusi verotuksessa

Ilmiöt 15.12.2020

Voiko yrittäjä saada sairauspäivärahaa?

Kaikki sairastavat joskus. Kun eläkevakuutus on kunnossa, voi yrittäjä saada sairastamisensa ajan sairauspäivärahaa Kelalta. YEL-vakuutus otetaan eläkeyhtiöstä, kuten esimerkiksi Ilmariselta.

Voiko yrittäjä saada sairauspäivärahaa?

Ilmiöt 2.12.2020

Lapsuuden liikunta lisää aikuisuuden työkykyä

Terveellinen ja liikunnallinen elämäntapa omaksutaan jo lapsuudessa. Osa liikunnan hyödyistä ilmenee vasta vuosien kuluessa positiivisena vaikutuksena työkykyyn. HJK:n iltapäiväkerho tukee osaltaan lapsen monipuolista liikunta-aktiivisuutta ja lapsiperheiden arkea.

Lapsuuden liikunta lisää aikuisuuden työkykyä
Lisää ajankohtaisia artikkeleita