Menestystarinat

Vauhdin huumaa vai tuskaa? - Elli Holapan eväät kasvuyrityksen menestykseen

Jungle Juice Bar on vuonna 2010 perustettu, smoothieita ja mehuja tarjoava baariketju. Yritys on kasvanut kovaa vauhtia ja nyt baareja on Suomessa jo yli 50. Mitkä tekijät ovat laajenemisen takana ja mitä haasteita kasvuyritys kohtaa?

Jungle Juice Bar on vuonna 2010 perustettu, tuoreita ja terveellisiä smoothieita ja mehuja ja tarjoava smoothiebaariketju, joka on kasvanut kovaa vauhtia. Nyt baareja on jo 55, joista 4 on Tukholmassa, Ruotsissa.

– Kasvuyrityksen haasteena on usein se, ettei organisaatio tahdo pysyä mukana kasvun vauhdissa. Prosessit ja käytänteet tulevat napsun verran myöhässä ja usein niiden korjaaminen jää aina hieman kovan kasvuvauhdin jalkoihin, sanoo Jungle Juice Barin toimitusjohtaja Elli Holappa.

Elli Holapan mukaan Jungle Juice Bar on jo sen kokoinen yritys, joka tarvitsee järjestelmiä, prosesseja ja selkeitä pelisääntöjä, jotka vähän pienemmälle yritykselle eivät ole vielä niin tarpeellisia. Mutta vaikka prosessit ovat tärkeitä ja ne auttavat arjessa, niin kaikista tärkeimmäksi menestystekijäksi hän nostaa ihmiset.

– Ilman henkilöstöä on mahdotonta onnistua missään. Ja jotta henkilöstö voi hyvin ja on motivoitunut, tulee työnantajan olla vastuullinen. Vastuullisuus käsittää niin sosiaalisen vastuun kuin ympäristövastuunkin. Kun henkilöstö voi hyvin, yritys kykenee tuottamaan asiakkailleen ainutlaatuisia asiakaskohtaamisia ja kokemuksia, kuvailee Elli Holappa.

Merkityksellisyys tuo työhön imua

Työhön käytettävä aika on todella iso osa päivittäisestä ajasta. Työn merkityksellisyyden täytyy olla kohdillaan, koska sillä on hurjan suuri merkitys jaksamiseen, motivaatioon ja omaan työidentiteettiin. Elli Holapan mielestä työn imu syntyykin vasta sitten, kun työ koetaan merkitykselliseksi.

– Tämän pitäisi olla vahvasti tavoittelemisen arvoinen asia jokaiselle yritykselle ja on erittäin tärkeää kyetä viestimään yrityksen perimmäinen tarkoitus, joka resonoi vahvasti työntekijöiden tunteisiin.

Holapalle työn merkitys tulee haaveesta, että jonain päivänä he voisivat olla paras mahdollinen työnantaja suomalaisille nuorille. Jungle Juice Bar on monelle nuorelle ensimmäinen työpaikka, ja Elli Holappa kokeekin tärkeänä sen, millaisen työkokemuksen he pystyvät nuorelle luomaan.  

– Meillä on valtavan suuri vastuu siitä, minkälainen tästä työelämän ensikosketuksesta muodostuu ja miten se vaikuttaa nuoren suhtautumiseen työelämään myös myöhemmässä vaiheessa työuraa.

Rohkeaa hulluutta, sinnikkyyttä ja selviytymiskykyä

Kasvuyrityksessä töitä on usein enemmän kuin ehditään tekemään ja asiat muuttuvat koko ajan. Millaisia taitoja ja ihmisiä silloin tarvitaan? 

– Resilienssiä eli kykyä ja kestävyyttä sopeutua muutokseen. Rohkeita ja hiukan hulluja ihmisiä, joilla ei päätä huimaa ja jotka uskaltavat mokata ja jotka sietävät keskeneräisyyttä, sanoo Elli Holappa.

Mokat tulee ottaa Holapan mielestä aina ottaa oppimiskokemuksina eikä niistä saa rankaista, näin pytystyään luomaan myös turvallinen työympäristö. 

– Vaikka onnistumisistakin oppii, niin kyllä ne omat oppimisen paikat on selkeästi tullut mokien kautta. Sanonkin aina, että jos et koskaan mokaa, et tee riittävästi, naurahtaa Elli Holappa, vaikka onkin tosissaan.

Elli Holappa näkee, että työ tulee jatkossa olemaan entistä joustavampaa ja vähemmän paikkaan sidonnaista. Työntekijät haluavat säilyttää tietyn vapauden sekä työn ja arjen tasapainon. He haluavat itse vaikuttaa muun muassa työaikoihin ja oman työn sisältöön.

Luottamuksen tulee olla kunnossa. Työnantajan täytyy luottaa siihen, että työntekijä hoitaa työnsä eikä hänen tarvitse raportoida toimistolla. Toisaalta työntekijän tulee olla luottamuksen arvoinen.

 – Tulevaisuuden työ on entistä enemmän luottamusbisnestä työntekijän ja työnantajan välillä.

Yksi katsoo kauas, toinen katsoo lähelle

Yksi yrityksen tärkeimmistä kilpailutekijöistä on kyky uudistua, mikä voi unohtua kovassa kiireessä.

– On tärkeää suunnitella henkilöiden roolit siten, että liiketoiminnan kehittämiselle jää aikaa, myös kiivaan kasvun aikana. Yrityksessä tulisi aina olla henkilö, joka keskittyy yrityksen liiketoiminnan kehittämiseen tulevaisuutta varten 2-5 vuoden aikajänteellä. Toiset voivat näin paneutua sen hetkisen, hektisen liiketoiminnan hoitamiseen, Elli Holappa sanoo.

Menestykseen tarvitaan henkilöstön lisäksi myös yhteistyökumppaneita.

– Ilmarinen on ollut erinomainen tuki ja kumppani. Meillä on yhteinen missio paremmasta työelämästä ja meidän arvomme on hyvin lähellä toisiaan. Kannamme molemmat vahvasti vastuuta siitä, että työntekijät pysyvät työkykyisinä myös myöhemmässä työelämässä. Meille Ilmarinen on ollut ihan loistava kumppani mm. työkyvyn ylläpitämisessä ja haasteiden ennakoinnissa.

Halu menestyä yhdessä

Ihmisiä ei voi sitouttaa vaan heidän pitää itse haluta menestyä yhdessä yrityksen kanssa. Elli Holapan vinkkejä ihmisten sijouttamiseksi:

  1. Tee työstä merkityksellistä
  2. Osallista ja ota mukaan päätöksentekoon
  3. Anna vastuuta ja rohkaise kokeilemaan
  4. Luo positiivinen luottamuksen ilmapiiri: kehu, kannusta, kiitä

Lisää aiheesta

Menestystarinat 8.9.2021

Kuukauden asiantuntija: Samuel Ailio

Huolehdimme Ilmarisessa yli miljoonan suomalaisen eläketurvasta. Olemme kohta 60 vuotta rakentaneet yhdessä asiakkaidemme kanssa parempaa työelämää ja edistäneet työkykyä. Mutta ketkä tätä työtä tekevät? Lue, mitä kuukauden asiantuntijamme Samuel Ailio kertoo työstään.

Kuukauden asiantuntija: Samuel Ailio

Menestystarinat 5.8.2021

Kuukauden asiantuntija: Eija Savolainen

Huolehdimme Ilmarisessa yli miljoonan suomalaisen eläketurvasta. Olemme kohta 60 vuotta rakentaneet yhdessä asiakkaidemme kanssa parempaa työelämää ja edistäneet työkykyä. Mutta ketkä tätä työtä tekevät? Lue, mitä kuukauden asiantuntijamme Eija Savolainen kertoo työstään.

Kuukauden asiantuntija: Eija Savolainen

Menestystarinat 29.6.2021

Ilmarinen kesätyöntekijöiden silmin

Ilmarisessa on taas mainio joukko kesätyöntekijöitä apunamme. Tuemme samalla nuorten matkaa työelämään ja tarjoamme tilaisuuden oppia erilaisia työeläkeyhtiön töitä.

Ilmarinen kesätyöntekijöiden silmin
Lisää ajankohtaisia artikkeleita