Blogit

Suunnitelma hedelmälliseen työterveysyhteistyöhön

Toimiva yhteistyö työterveyshuollon kanssa on tärkeä osa työkyvyn johtamista. Miten yhteistyötä kannattaa suunnitella? Miten työterveyshuollon toimintasuunnitelma kannattaa rakentaa?

Olen pitkän työterveysurani aikana nähnyt lukuisia työterveyshuollon toimintasuunnitelmia. Niissä tarkoituksena on kuvata yhteistyö, johon asiakasyritys ja työterveyshuollon palveluntuottaja sitoutuvat puolin ja toisin. Suunnitelmalla on myös taloudellista merkitystä: Kela korvaa yritykselle jopa 60 prosenttia toimintasuunnitelman mukaisesta toiminnasta aiheutuvista kustannuksista. On lisäksi todennäköisempää, että yhteistyöllä aikaansaadaan haluttuja vaikutuksia, kun toiminnan kokonaisuus suunnitellaan huolellisesti etukäteen.

Hienot tavoitteet kyseenalaistuvat jo ‘työterveyshuollon toimintasuunnitelma’ -nimessä. Toiminnan suunnittelua varten tarjotaan kaikille asiakasyrityksille samanlaista toimintasuunnitelmapohjaa, jossa keskitytään lähinnä kuvaamaan kaikille samanlaisia työterveyshuollon palveluprosesseja. Työpaikkojen erityispiireiden kuvaaminen jää muutaman avoimen kohdan varaan. Siksi suunnitelman pitäisi mieluummin olla ‘yrityksen työterveyssuunnitelma’, jossa keskitytään työpaikan, ei palveluntuottajan, tarpeisiin ja mahdollisuuksiin.

Kenen tarpeet ohjaavat suunnittelua?

Työterveyshuoltolain mukaan yhteistyön suunnittelemisessa lähtökohtana tulee olla työpaikkojen ja työntekijöiden tarpeet. Liittyvätkö ne työterveyteen (esim. työ, jossa on terveysriskejä), työkykyyn (esim. paljon sairauspoissaoloja) vai työhyvinvointiin (esim. työssä jaksamishaasteita)? Nämä tulisi kuvata suunnitelman alussa ja perustella riittävän selkeästi. Useista haasteista tulisi priorisoida ne, joihin yhteistyössä lähdetään ensisijaisesti hakemaan ratkaisuja.

Todettujen tarpeiden jälkeen kirjataan konkreettiset tavoitteet, joiden saavuttamista voidaan yhteistyön aikana myös mitata. Ne liittyvät esimerkiksi terveysriskien, sairauspoissaolojen tai henkilöstön kokeman haitallisen kuormituksen vähenemiseen. Sen jälkeen toimintasuunnitelmaan kuvattavien palveluiden ja yhteistyön sisältö tulee suunnitella niin, että näin toimimalla myös päästään kirjattuihin tavoitteisiin. 

Lyhyestä virsi kaunis

Vaikka asiakkaan on hyvä tietää, mistä kaikesta maksaa, varsinaiseen toimintasuunnitelmaan ei tarvitse kuvata koko työterveyshuollon toimintaa. Siihen sopii paremmin työterveyshuoltosopimus, jonka työnantaja on velvollinen tekemään palveluntuottajan kanssa. Toimintasuunnitelmaan ei myöskään tarvitse sisällyttää työpaikalla sovittuja toimintamalleja kuin siltä osin kuin työterveyshuolto sitoutuu toimimaan niiden osana. Liitteeksi toki nekin voi lisätä.

Yhteistyö ei ole sen vaikuttavampaa, mitä pitempi toimintasuunnitelmasta tulee. Siksi pitäisin ydindokumentin ytimekkäänä ja molemmin puolin ymmärrettävänä. Häkellyttävän moni asiakasyrityksen edustaja on tullut kertomaan minulle, ettei kerta kaikkiaan ymmärrä työterveyshuollon toimintasuunnitelmaa. Helpotus on ollut suuri, kun olen todennut, että ei suunnitelman logiikka avautunut minullekaan.

Työterveyshuollon kanssa tehtävän yhteistyön vaikuttavuus puhututtaa niin asiakasyrityksiä kuin työterveyshuoltojakin. Kenelläkään ei ole halua kustantaa eikä toisaalta tuottaa palveluita, joilla ei saada vaikutuksia.

Avain vaikuttavuuteen on yhteistyössä rakennettu toimintasuunnitelma. Siinä molemmin puolin sitoudutaan toimimaan samoilla tavoitteilla, joita vastaavilla mittareilla yhteistyötä mitataan. Kun toimintasuunnitelma tehdään molemmin puolin realistisesti, ei vuoden kuluttua ole epäselvyyttä, onko yhteistyö kantanut hedelmää.

Kari-Pekka Martimo, LT, dos.
Työterv.huollon ja työlääket. erik.lääk.
Johtaja, työkykyriskien ennakointi ja tutkimus, Ilmarinen
@kp_martimo

 

  • Tuomo Välimaa 24.4.2020 klo 07.21
    Hyvä artikkeli! Tämä vaatii yrityksiltäkin paneutumista asiaan, sillä työterveyshuollolle hyvin herkästi ulkoistetaan asioita, jotka nimenomaan kuuluvat yrityksille ja esimiehille. Yrityksen osalta tämä voisi olla yksi osa yrityksen työhyvinvointi- ja työsuojelusuunnitelmaa, jossa voisi näkyä myös työntekijöiden vastuu oman työhyvinvoinnin ja terveyden ylläpidosta.
    Vastaa kommenttiin

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 23.4.2024

Miksi yhä useampi mielenterveyssyistä kuntoutusta hakenut saa kielteisen päätöksen? – Tässä kolme syytä

Työkyvyttömyyseläkettä haetaan eniten mielenterveyden häiriöiden vuoksi. Erityisesti nuorten työkyvyttömyyden pitkittyminen on huolestuttavaa, koska heillä olisi paljon työvuosia jäljellä. Miksi kuitenkin yhä useampi mielenterveyssyistä ammatillista kuntoutusta hakenut saa kielteisen päätöksen?

Miksi yhä useampi mielenterveyssyistä kuntoutusta hakenut saa kielteisen päätöksen? – Tässä kolme syytä

Blogit 15.4.2024

Mistä puhutaan, kun keskustellaan eläkkeiden uudistamisesta ja leikkaamisesta?

Meiltä on viime aikoina kyselty, mitä hallituksen leikkauspuheet tarkoittavat. Lisäksi moni pohtii omalta kohdaltaan, pieneneekö oma eläke, pääseekö vielä osittaiselle vanhuuseläkkeelle tai tuleeko ensi vuonna indeksikorotusta. Kaikesta voi päätellä, että julkinen keskustelu on herättänyt huolta niin työelämässä yhä olevissa kuin eläkeläisissä.

Mistä puhutaan, kun keskustellaan eläkkeiden uudistamisesta ja leikkaamisesta?

Blogit 4.4.2024

Miten muokataan työtä konkarille sopivaksi?

Työuraa ei voi ainakaan koko matkalta painella maaliin asti täydellä vauhdilla ja itseään jatkuvasti ylittäen. Tulevaisuudessa on yhä tärkeämpää, että sovitamme ja muokkaamme työtä elämäntilanteeseen sopivaksi. Sekä työssä olevasta että työelämään tulevasta työvoimasta täytyy pitää hyvää huolta. Miten voisimme entistä paremmin huomioida työn vaatimusten lisäksi työntekijöiden perustarpeet, elämäntilanteen ja terveydentilan?

Miten muokataan työtä konkarille sopivaksi?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita