Artikkelit

Itsensä johtaminen vie parempaan tulokseen

Itsensä johtamiseen vaaditaan hyviä valintoja ja niiden toistoa. Ilmarisen työkykypäällikkö Aino Antin muistuttaa, että itsensä johtaminen mahdollistaa sekä yksilön tasapainoisen elämän että hyvinvoivan ja tehokkaan työyhteisön.

Mitä itsensä johtaminen tarkoittaa ja miksi siitä kannattaa olla kiinnostunut? 

Itsensä johtaminen lähtee liikkeelle arjen fiksuista, pienistä valinnoista, joita tehdään sekä työpäivän aikana että vapaa-ajalla. Siihen liittyvät vahvasti ajanhallinta, ruokailutottumukset, liikunta ja uni. Kun johtaa itseään fiksusti, henkilökohtainen energiataso latautuu uudestaan ja uudestaan.

Mistä itsensä johtamisen voi aloittaa?

Itsensä johtaminen on suunnittelua, tavoitteiden asettamista ja hyvien valintojen toistamista. Liikkeelle voi lähteä esimerkiksi hyvästä unesta, sillä virkeänä ihminen tekee parempia valintoja. Myös ruokavalion muutoksilla ja liikunnalla on vaikutusta työkyvyn ylläpitoon. Itsensä johtaminen kannattaa aloittaa askel kerrallaan. Jos yrittää muuttaa kaiken kerralla, unohtaa myös kaiken kerralla. 

Mitä palautuminen tarkoittaa ja miten se liittyy itsensä johtamiseen?

Uusiutumisen ja palautumisen keinoja kannattaa etsiä taukojen avulla myös keskellä työpäivää. Lyhyt, aktiivinen palautuminen stressaavasta työtilanteesta voi tarkoittaa esimerkiksi hengitys- ja mindfullness-harjoituksia. Lounastuntiin voi yhdistää vaikkapa happihyppelyn. Myös sosiaalisten suhteiden ylläpidolla on tärkeä rooli palautumisessa.

Jos työpäivän jälkeen väsyttää eikä jaksa tehdä mitään, se on selvä merkki puutteellisesta palautumisesta. Kalenteriin on hyvä aikatauluttaa myös palautumishetkiä.

Itsensä_johtaminen_aino_antin2.jpg

Miten itsensä johtamisesta saadaan rutiini?

Omia aivoja voi kouluttaa tekemään hyviä valintoja, ja se vaatii toistoja ja etukäteissuunnittelua. Ennakkosuunnittelu ulottuu konkreettisiin asioihin, kuten terveelliseen ruokaan ja tehtävälistan hallintaan priorisoimalla. Häiriötön keskittyminen on tässä avainasemassa. Ihmiset, jotka tekevät montaa asiaa yhtä aikaa ovat 40 prosenttia tehottomampia kuin sellaiset, jotka keskittyvät yhteen asiaan kerrallaan.

Miten työnantaja voi tukea itsensä johtamista?

Itsensä johtamiseen kannustaminen on osa hyvää työkykyjohtamista. Työnantajan pitää varmistaa, ettei työkuormitusta ole liikaa. Työnantajan tehtävä on myös luoda yhteisöllisyyttä ylläpitäviä tilanteita. On tärkeää, että työntekijät tuntevat työnsä merkitykselliseksi. Näiden lisäksi työnantaja voi huolehtia fysiologisista elementeistä kuten liikunnasta, pitämällä silloin tällöin esimerkiksi kävelypalavereita.

Ilmarinen tarjoaa työantajille työkaluja itsensä johtamisen kannustamisessa esimerkiksi Parempaa työelämää -valmennusten muodossa.

Miksi työnantajan kannattaa olla kiinnostunut itsensä johtamisesta?

Hyvinvoiva henkilöstö on tuottava ja tehokas. Sillä, miten jaksan ja miten suoriudun työtehtävistäni ja millaista energiaa välitän ympärilleni, on suuri vaikutus yhteiseen jaksamiseen ja työkykyyn. Ideaalitapauksessa itsensä johtamisella saadaan aikaan yhteistä hyvää koko työyhteisölle.

Infoboksi: Muista ainakin nämä!

  • Itsensä johtaminen lähtee liikkeelle hyvinvoinnin perustarpeista: unesta, ravinnosta ja liikunnasta.
  • Suunnittele etukäteen työviikkosi ja -päiväsi. Huolehdi, että varaat aikaa myös tauoille ja stressaavista työtilanteista palautumiselle.
  • Aloita itsesi johtaminen askel kerrallaan. Toista hyviä valintoja joka päivä ja ole armollinen itsellesi.
  • Työnantajan tehtävä on varmistaa, ettei työkuormitusta ole liikaa ja että työtavat tukevat itseohjautuvuutta.

Lue lisää

Lisää aiheesta

Artikkelit 18.4.2024

Via Tribunalin ”yhden hengen HR-osaston” tukena ovat Ilmarisen työkykypalvelut

Napolilaisista pizzoistaan tunnetussa Via Tribunalissa työntekijöiden työkyvystä huolehtiminen on tärkeää. Nuoressa ja pienessä yrityksessä Ilmarisen kyselyt ja oppimisympäristö ovat HR-päällikkö Hanna Rauhalan tukena työvireen seuraamisessa ja esihenkilötyön kehittämisessä. Henkilöstöhallinnon tiimin paikkaa on täyttänyt Rauhalalle Oma asiantuntija -palvelu, jossa hän on voinut puhua yhteistä ”HR-kieltä” toisen ammattilaisen kanssa.

Via Tribunalin ”yhden hengen HR-osaston” tukena ovat Ilmarisen työkykypalvelut

Artikkelit 8.4.2024

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?

Sairauspoissaoloja ei toivo kukaan – olivat ne sitten lyhyitä tai pitkiä. Milloin osa-aikainen sairauspoissaolo on vaihtoehto? Pitääkö sairauslomasta aina maksaa palkka? Entä mitä työpaikalla kannattaa tehdä, jos työntekijän sairausloma pitkittyy?

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita