Artikkelit

Jos työkykysi heikkenee, hae kuntoutusta

Ammatillinen kuntoutus on ratkaisu työkyvyn heiketessä – se tarjoaa polun takaisin työelämään. Ilmarisen sähköinen kuntoutushakemus nopeuttaa prosessia ja kuntoutusasiantuntijat auttavat matkan varrella.

Ammatillinen kuntoutus on työeläkeyhtiön tarjoamaa kuntoutusta työkyvyttömyyden uhatessa. Se voi olla esimerkiksi työkokeilua, työhönvalmennusta tai kouluttautumista uuteen ammattiin. Tavoitteena on tukea työntekijää jatkamaan työssä tai palaamaan sinne. Työeläkeyhtiö maksaa toimeentulon kuntoutuksen ajalta.

Ajoissa liikkeelle avoimin mielin

Mitä siis tehdä, jos työt eivät suju entiseen malliin ja huomaa työkykynsä heikenneen?

– Asia kannattaa ottaa puheeksi oman esimiehen kanssa. Yhdessä voi pohtia vaihtoehtoja – voiko nykyistä työtä muokata sopivammaksi vai tulevatko kyseeseen muut keinot. On myös hyvä ottaa työterveyshuolto mukaan keskusteluun, kuntoutusasiantuntija Mia Känkänen Ilmarisesta sanoo.

– Tärkeää on lähteä ajoissa liikkeelle – avoimin mielin uutta kohti, Känkänen kannustaa.

Hae kuntoutusta sähköisesti

Jos työkyky on selkeästi alentunut, kannattaa hakea ammatillista kuntoutusta. Hakemuksen liitteeksi tarvitaan lääkärin B-lausunto. Myös omat suunnitelmat kuntoutuksesta voi kirjata hakemukseen, mutta välttämättömiä ne eivät ole. 

– Helpoin tapa on täyttää sähköinen kuntoutushakemus verkossa ja liittää samalla mukaan B-lääkärinlausunto. Se nopeuttaa asian käsittelyä ja kuntoutuspäätöksen saamista, Känkänen kertoo.

– Kun hakemus saapuu Ilmariseen, tutkimme, onko työkyvyttömyyden uhka olemassa ja täyttyvätkö ammatillisen kuntoutuksen ehdot. Jos näin on, saa hakija meiltä ennakkopäätöksen kuntoutuksesta yleensä muutamassa viikossa.

Apua tarjolla matkan varrella

Kuntoutuksen suunnittelussa auttavat Ilmarisen kuntoutusasiantuntijat.

– Meiltä jokainen kuntoutuja saa nimetyn kuntoutusasiantuntijan, joka auttaa kuntoutussuunnitelman teossa tai ohjaa tarvittaessa yhteistyökumppaneidemme palveluiden pariin. Kuntoutusasiantuntija on apuna koko kuntoutusjakson ajan, Känkänen kertoo.

Työkokeilu, uudelleenkoulutus vai jotakin muuta?

Ammatillinen kuntoutus voi olla esimerkiksi työkokeilua omalla työpaikalla pitkän sairausloman jälkeen. Tällöin työhönpaluuta voidaan tukea kevennetyllä työllä. Jos taas oireet estävät omassa työssä jatkamisen, saattaa vaihtoehtona olla jopa uudelleenkoulutus.

– Fyysisesti raskaasta työstä voi olla tarpeen siirtyä kevyempään työhön esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinvaivojen vuoksi. Näissä tapauksissa kouluttautuminen uuteen ammattiin on usein paras vaihtoehto, Känkänen sanoo.

Betonirakentajasta nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi

Känkänen kertoo fyysisesti raskasta työtä tehneen 46-vuotiaan betonirakentajan opiskelleen ammatillisen kuntoutuksen avulla nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi.

– Pitkään kiusanneet polvivaivat tekivät nostoista ja polvillaan työskentelystä hankalaa. Kolmivuotinen koulutus nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi toi uuden ammatin ja mahdollisti työuran jatkon. Kuntoutuksen päätyttyä hän työllistyi samaan työpaikkaan, jossa teki koulutukseen liittyvän työssäoppimisjakson, Känkänen kertoo.

Ammatillisella kuntoutuksella voidaan tukea myös työhönvalmennuksena uuteen työhön siirtymistä, oppisopimuskoulutusta tai yrittäjäksi ryhtymistä.

Taloudellista tukea kuntoutuksen ajan

Kuntoutusjakson ajalta Ilmarinen maksaa kuntoutusrahaa.

Kuntoutusraha on kolmanneksen suurempi kuin mahdollinen työkyvyttömyyseläke ja tarjoaa näin hyvän toimeentulon opintojen ajalta. Kuntoutus tuo puolestaan lisää työvuosia ja kasvattaa näin eläkekertymää, Känkänen kuvailee.

Taloudelliset hyödyt ovat selvät, mutta isoin asia on Känkäsen mielestä kuitenkin elämänlaatu. Työ edistää tutkitusti terveyttä.

– Elämänlaatu paranee merkittävästi, kun voi tehdä omalle terveydentilalleen sopivaa työtä. Myös oma ammattitaito laajenee – oli se sitten koulutusta uuteen ammattiin tai uuteen tehtävään omalla työpaikalla.

Oiva tapa pitää osaajat talossa

Ammatillinen kuntoutus hyödyttää monin tavoin myös työnantajaa.   

– Sairauspoissaolot vähenevät ja osaajat pysyvät talossa. Isommilla työnantajilla kuntoutuksen hyödyt näkyvät myös maksuluokassa, kun työkyvyttömyyskustannuksilta vältytään, Känkänen mainitsee.

Bonuksena on väistämättä myös välittävän työnantajan imago, joka onnistuneiden kuntoutuspolkujen kautta syntyy.

Kenelle ammatillista kuntoutusta?

Voit hakea ammatillista kuntoutusta, jos sairaus tai vamma vaikeuttaa työntekoa tai olet vaarassa jäädä työkyvyttömäksi.

Hae kuntoutusta sähköisesti

Sähköinen kuntoutushakemus on nopein tapa hakea ammatillista kuntoutusta. Täytä sähköinen hakemus ja lisää mukaan tarvittavat liitteet. Saat kuntoutuksen ennakkopäätöksen muutaman viikon kuluttua hakemuksen ja liitteiden lähettämisestä. Hae kuntoutusta sähköisesti.

Lue lisää ammatillisesta kuntoutuksesta.

Lisää aiheesta

Artikkelit 4.6.2024

Työnantaja, tiedätkö mihin maahan vakuutat työntekijäsi?

Oletko palkkaamassa ulkomaalaisen työntekijän Suomeen tai lähettämässä työntekijäsi Suomesta töihin ulkomaille? Työnantajana sinun on huolehdittava työntekijöittesi työeläkevakuuttamisesta riippumatta siitä, missä maassa he työskentelevät tai kauanko työsuhde kestää.

Työnantaja, tiedätkö mihin maahan vakuutat työntekijäsi?

Artikkelit 3.6.2024

Psykologinen turvallisuus – miten sitä voi vahvistaa?

Psykologinen turvallisuus tarkoittaa luottamukseen perustuvaa työyhteisön ja organisaation toimintakulttuuria, jossa jokainen työntekijä kokee itsensä arvostetuksi ja tervetulleeksi. Se tarkoittaa myös keskusteluilmapiiriä, jossa eriäviä mielipiteitä osataan käsitellä rakentavasti ja henkilökohtaisuuksiin menemättä. Miten psykologisesti turvallinen ilmapiiri rakennetaan työpaikalle? Entä mitä se vaatii johdolta, esihenkilöiltä ja työntekijöiltä?

Psykologinen turvallisuus – miten sitä voi vahvistaa?

Artikkelit 29.5.2024

Vähemmän jätettä, vähemmän raaka-aineita, vähemmän päästöjä

Kiertotalouden periaate on selkeä ja hyödyt kiistattomat, mutta usealla toimialalla sen toteuttaminen on jäänyt vähäiseksi. Rakennusalakaan ei välttämättä tule ensimmäisenä mieleen, kun puhutaan kiertotaloutta hyödyntävistä toimialoista. Helsingistä löytyy kuitenkin työmaa, jossa kierrätyksen toteuttaminen on herättänyt jopa kansainvälistä huomiota.

Vähemmän jätettä, vähemmän raaka-aineita, vähemmän päästöjä
Lisää ajankohtaisia artikkeleita