Jos työkykysi heikkenee, hae kuntoutusta
Ammatillinen kuntoutus on ratkaisu työkyvyn heiketessä – se tarjoaa polun takaisin työelämään. Ilmarisen sähköinen kuntoutushakemus nopeuttaa prosessia ja kuntoutusasiantuntijat auttavat matkan varrella.
Ammatillinen kuntoutus on työeläkeyhtiön tarjoamaa kuntoutusta työkyvyttömyyden uhatessa. Se voi olla esimerkiksi työkokeilua, työhönvalmennusta tai kouluttautumista uuteen ammattiin. Tavoitteena on tukea työntekijää jatkamaan työssä tai palaamaan sinne. Työeläkeyhtiö maksaa toimeentulon kuntoutuksen ajalta.
Ajoissa liikkeelle avoimin mielin
Mitä siis tehdä, jos työt eivät suju entiseen malliin ja huomaa työkykynsä heikenneen?
– Asia kannattaa ottaa puheeksi oman esimiehen kanssa. Yhdessä voi pohtia vaihtoehtoja – voiko nykyistä työtä muokata sopivammaksi vai tulevatko kyseeseen muut keinot. On myös hyvä ottaa työterveyshuolto mukaan keskusteluun, kuntoutusasiantuntija Mia Känkänen Ilmarisesta sanoo.
– Tärkeää on lähteä ajoissa liikkeelle – avoimin mielin uutta kohti, Känkänen kannustaa.
Hae kuntoutusta sähköisesti
Jos työkyky on selkeästi alentunut, kannattaa hakea ammatillista kuntoutusta. Hakemuksen liitteeksi tarvitaan lääkärin B-lausunto. Myös omat suunnitelmat kuntoutuksesta voi kirjata hakemukseen, mutta välttämättömiä ne eivät ole.
– Helpoin tapa on täyttää sähköinen kuntoutushakemus verkossa ja liittää samalla mukaan B-lääkärinlausunto. Se nopeuttaa asian käsittelyä ja kuntoutuspäätöksen saamista, Känkänen kertoo.
– Kun hakemus saapuu Ilmariseen, tutkimme, onko työkyvyttömyyden uhka olemassa ja täyttyvätkö ammatillisen kuntoutuksen ehdot. Jos näin on, saa hakija meiltä ennakkopäätöksen kuntoutuksesta yleensä muutamassa viikossa.
Apua tarjolla matkan varrella
Kuntoutuksen suunnittelussa auttavat Ilmarisen kuntoutusasiantuntijat.
– Meiltä jokainen kuntoutuja saa nimetyn kuntoutusasiantuntijan, joka auttaa kuntoutussuunnitelman teossa tai ohjaa tarvittaessa yhteistyökumppaneidemme palveluiden pariin. Kuntoutusasiantuntija on apuna koko kuntoutusjakson ajan, Känkänen kertoo.
Työkokeilu, uudelleenkoulutus vai jotakin muuta?
Ammatillinen kuntoutus voi olla esimerkiksi työkokeilua omalla työpaikalla pitkän sairausloman jälkeen. Tällöin työhönpaluuta voidaan tukea kevennetyllä työllä. Jos taas oireet estävät omassa työssä jatkamisen, saattaa vaihtoehtona olla jopa uudelleenkoulutus.
– Fyysisesti raskaasta työstä voi olla tarpeen siirtyä kevyempään työhön esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinvaivojen vuoksi. Näissä tapauksissa kouluttautuminen uuteen ammattiin on usein paras vaihtoehto, Känkänen sanoo.
Betonirakentajasta nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi
Känkänen kertoo fyysisesti raskasta työtä tehneen 46-vuotiaan betonirakentajan opiskelleen ammatillisen kuntoutuksen avulla nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi.
– Pitkään kiusanneet polvivaivat tekivät nostoista ja polvillaan työskentelystä hankalaa. Kolmivuotinen koulutus nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi toi uuden ammatin ja mahdollisti työuran jatkon. Kuntoutuksen päätyttyä hän työllistyi samaan työpaikkaan, jossa teki koulutukseen liittyvän työssäoppimisjakson, Känkänen kertoo.
Ammatillisella kuntoutuksella voidaan tukea myös työhönvalmennuksena uuteen työhön siirtymistä, oppisopimuskoulutusta tai yrittäjäksi ryhtymistä.
Taloudellista tukea kuntoutuksen ajan
Kuntoutusjakson ajalta Ilmarinen maksaa kuntoutusrahaa.
Kuntoutusraha on kolmanneksen suurempi kuin mahdollinen työkyvyttömyyseläke ja tarjoaa näin hyvän toimeentulon opintojen ajalta. Kuntoutus tuo puolestaan lisää työvuosia ja kasvattaa näin eläkekertymää, Känkänen kuvailee.
Taloudelliset hyödyt ovat selvät, mutta isoin asia on Känkäsen mielestä kuitenkin elämänlaatu. Työ edistää tutkitusti terveyttä.
– Elämänlaatu paranee merkittävästi, kun voi tehdä omalle terveydentilalleen sopivaa työtä. Myös oma ammattitaito laajenee – oli se sitten koulutusta uuteen ammattiin tai uuteen tehtävään omalla työpaikalla.
Oiva tapa pitää osaajat talossa
Ammatillinen kuntoutus hyödyttää monin tavoin myös työnantajaa.
– Sairauspoissaolot vähenevät ja osaajat pysyvät talossa. Isommilla työnantajilla kuntoutuksen hyödyt näkyvät myös maksuluokassa, kun työkyvyttömyyskustannuksilta vältytään, Känkänen mainitsee.
Bonuksena on väistämättä myös välittävän työnantajan imago, joka onnistuneiden kuntoutuspolkujen kautta syntyy.
Kenelle ammatillista kuntoutusta?
Voit hakea ammatillista kuntoutusta, jos sairaus tai vamma vaikeuttaa työntekoa tai olet vaarassa jäädä työkyvyttömäksi.
Hae kuntoutusta sähköisesti
Sähköinen kuntoutushakemus on nopein tapa hakea ammatillista kuntoutusta. Täytä sähköinen hakemus ja lisää mukaan tarvittavat liitteet. Saat kuntoutuksen ennakkopäätöksen muutaman viikon kuluttua hakemuksen ja liitteiden lähettämisestä. Hae kuntoutusta sähköisesti.
Lisää aiheesta
Canonilla arvostetaan konkareita – jatkuva oppiminen pitää työkykyä yllä
Canon on Japanissa vuonna 1937 perustettu globaali teknologiayritys. Suomessa Canon on toiminut 1980-luvun alusta lähtien. Lähes yhtä kauan yhtiössä työskennellyt Harry Heinonen on pysynyt mukana alan kehityksessä jatkuvan koulutuksen avulla. Canonilla suunnitelmallinen työkykyjohtaminen tukeekin työssä jatkamista. Hyvä työ näkyy myös yrityksen maksuluokassa.
Eläkeaikeet osaksi kahvipöytäkeskusteluja – näin se tehtiin BRP:llä
Eläkeikää lähestyviä on työpaikalla paljon, mutta eläkeaikeista keskustellaan vähän. Kuulostaako tutulta? Lue, miten eläköityminen saatiin BRP:llä osaksi arjen keskusteluja ja miten heillä tuetaan pitkiä työuria.
Vaikutamme yhdessä muiden sijoittajien kanssa
Aktiivisena omistajana vaikutamme sijoituskohteisiimme paitsi itsenäisesti, myös yhdessä muiden sijoittajien kanssa tai osana laajempaa sijoittajaryhmää.