Artikkelit

Joulu tuo kalakukkoyrittäjän pääkaupunkiin

Joulunalusaika on kalakukkoleipomolle kiireistä aikaa. Yrittäjä Janne Komulainen nauttii sesonkikiireen tuomasta paineesta ja yrittäjyyden haasteista.

– Tässä työssä käsiparit ovat tietysti tärkeintä. Nehän ne käsityöleipomossa tekevät kaiken, Janne Komulainen pohtii. Hän on yksi Kalakukkoleipomo Irene Partasen kolmesta omistajasta veljensä Jarmo Komulaisen ja Pekko Järvisen kanssa.

Erityisen kiireistä aikaa leipomon käsipareille on joulusesonki, jolloin Irene Partasen tuotteita voi löytää Helsingin Tuomaan Markkinoilta asti.

– Tuomaan Markkinoilla meitä on vastassa on paljon savolaistaustaisia helsinkiläisiä, jotka haluavat kalakukkonsa tutulta leipomolta, Komulainen kertoo.

Konkurssipesästä uusi leipomo

Neljä ja puoli vuotta sitten Komulainen osti isoveljensä kanssa Leipomo Irene Partasen konkurssipesän. Veljekset halusivat uudistaa leipomoa perinteitä kunnioittaen, sillä Irene Partasen tuotteilla oli pitkä historia ja vannoutunut asiakaskunta.

– Olimme jo aiemmin myyneet Irene ja Hanna Partasen kalakukkoja omassa firmassamme ympäri Suomen, Komulainen kertoo. – Sen takia tiesimme, että siinä voisi olla otollinen bisnes.

Neljä vuotta myöhemmin yrityksen liikevaihto on saatu kaksinkertaistettua. Tällä hetkellä uudistunut kalakukkoleipomo työllistää noin 20 ihmistä, joista 15 on kokoaikaisia työntekijöitä.

yrittäjän kuva

Komulainen osaa ottaa kaiken irti yrittäjän kiireisestä arjesta.

– Kiire ja pieni stressi ajavat minua eteenpäin. Suoriudun paineen alla paremmin, hän tunnustaa.

Työtehtäviään yrittäjä ei voi aina valita. Välillä on pestävä peltejä leipomolla ja sen jälkeen pyöriteltävä paperitöitä. Komulainen kokee kuitenkin olevansa omimmillaan henkilöjohtamisen parissa.

– Sehän yrittäjänä olemisessa onkin parasta, että pystyy tarjoamaan ihmisille töitä ja sillä tavalla mahdollistamaan monen perheen toimeentulon, Komulainen sanoo.

Uudet tilat vastaavat nousseita vaatimustasoja

Vanhan leipomon tilat sijaitsivat Irene Partasen ja hänen miehensä rakentaman omakotitalon alakerrassa. Komulainen halusi päivittää tilat vastaamaan kasvaneen yrityksen tarpeita.

– Mietimme ensin, että olisimmeko rakentaneet uudet tilat itse, mutta sitten löysimme sopivan kiinteistön vanhan leipomon vierestä. Päätimme ostaa sen noin puolitoista vuotta sitten, Komulainen muistelee. – Rahoituksen avulla teimme tilaan ison remontin ja hankimme uudet laitteet.

Uudessa leipomossa pystytään vastaamaan hyvin myös sesonkiaikojen kasvaneeseen kysyntään. Tuomaan Markkinat ovat olleet Irene Partasen Kalakukkoleipomolle jo vuosia tärkeä joulumyynnin kasvattaja.

Komulainen kehuukin tapahtumaa hyvin järjestetyksi ja kaikin puolin toimivaksi.

– Ohjelmaa riittää ja tapahtuma saa hyvin liikkeelle niin helsinkiläiset kuin ulkopaikkakuntalaisetkin.

Fyysinen työ vaatii toimivan työympäristön

Joulu ei ole leipomon ainoa kiireinen sesonki. Keväällä ja syksyllä leipureita työllistävät kalamarkkinat, ja myös kesäisin menekki Savossa on kova.

Tänä vuonna leipomon joulukuu on kiireisempi kuin koskaan. Tuotteita tehdään ennätysmäärä ja tietenkin alusta alkaen omin käsin. Komulainen kertoo yrityksen huolehtivan fyysistä työtä tekevien työntekijöiden hyvinvoinnista panostamalla ergonomiaan. Leipurit ovat päässeet osallistumaan uusien työtilojen suunnitteluun.

Uuden leipomon yhteyteen on avattu myös leipomomyymälä. Sieltä löytyy joka päivä tuoreita riisi- ja lihapiirakoita. Kaikkein suosituin tuote on tietenkin kalakukko.

Kiireen keskelläkin Komulainen näkee tulevaisuuden valoisana.

– Meidän tulevaisuudennäkymät ovat oikein hyvät. Haasteena on tietenkin liikevaihdon kasvattaminen ja uusien asiakkaiden hankkiminen, mutta ne ovat mukavia ja itse haluttuja haasteita. Hirveästi tämän parempia näkymiä ei voisi olla, Komulainen summaa.

Kalakukkoleipomo Irene Partanen

  • Omistajat Janne ja Jarmo Komulainen ostivat vanhan yrityksen konkurssipesän vuonna 2014
  • Työllistää tällä hetkellä noin 20 henkeä, joista 15 vakituisesti
  • Avasi uuden leipomon Kuopioon vuosi sitten
  • Irene Partasen tuotteita saa Tuomaan Markkinoilta

Tule Asiakkaaksemme

Lisää aiheesta

Artikkelit 4.6.2024

Työnantaja, tiedätkö mihin maahan vakuutat työntekijäsi?

Oletko palkkaamassa ulkomaalaisen työntekijän Suomeen tai lähettämässä työntekijäsi Suomesta töihin ulkomaille? Työnantajana sinun on huolehdittava työntekijöittesi työeläkevakuuttamisesta riippumatta siitä, missä maassa he työskentelevät tai kauanko työsuhde kestää.

Työnantaja, tiedätkö mihin maahan vakuutat työntekijäsi?

Artikkelit 3.6.2024

Psykologinen turvallisuus – miten sitä voi vahvistaa?

Psykologinen turvallisuus tarkoittaa luottamukseen perustuvaa työyhteisön ja organisaation toimintakulttuuria, jossa jokainen työntekijä kokee itsensä arvostetuksi ja tervetulleeksi. Se tarkoittaa myös keskusteluilmapiiriä, jossa eriäviä mielipiteitä osataan käsitellä rakentavasti ja henkilökohtaisuuksiin menemättä. Miten psykologisesti turvallinen ilmapiiri rakennetaan työpaikalle? Entä mitä se vaatii johdolta, esihenkilöiltä ja työntekijöiltä?

Psykologinen turvallisuus – miten sitä voi vahvistaa?

Artikkelit 29.5.2024

Vähemmän jätettä, vähemmän raaka-aineita, vähemmän päästöjä

Kiertotalouden periaate on selkeä ja hyödyt kiistattomat, mutta usealla toimialalla sen toteuttaminen on jäänyt vähäiseksi. Rakennusalakaan ei välttämättä tule ensimmäisenä mieleen, kun puhutaan kiertotaloutta hyödyntävistä toimialoista. Helsingistä löytyy kuitenkin työmaa, jossa kierrätyksen toteuttaminen on herättänyt jopa kansainvälistä huomiota.

Vähemmän jätettä, vähemmän raaka-aineita, vähemmän päästöjä
Lisää ajankohtaisia artikkeleita