Artikkelit

Kuukauden asiantuntija: Gerald Esono

Huolehdimme Ilmarisessa yli miljoonan suomalaisen eläketurvasta. Olemme kohta 60 vuotta rakentaneet yhdessä työnantajien kanssa parempaa työelämää ja edistäneet työkykyä. Mutta ketkä tätä työtä tekevät? Lue, mitä kuukauden asiantuntijamme Gerald Esono kertoo työstään.

Kuka olet ja mitä teet Ilmarisessa?

Olen Gerald Esono ja toimin vastuullisen sijoittamisen asiantuntijana Ilmarisen sijoitusyksikössä. Päävastuualueeni tiimissä on luoda edellytyksiä ympäristövastuuseen, sosiaaliseen vastuuseen ja hyvään hallintotapaan (ESG) liittyvien näkökohtien huomioimiselle. Teen sijoitustiimille analyysejä ESG-riskeistä ja -mahdollisuuksista sijoitusprosessin tueksi. Lisäksi tehtäviini kuuluu auttaa sijoitusyksikköä ja viestintätiimiä pysymään ajan tasalla vastuullisen sijoittamisen ja kestävän rahoituksen uusimmista trendeistä.

Mikä on taustasi?

Olen syntynyt Madridissa Espanjassa, mutta muutin varhaislapsuudessani Nairobiin Keniaan. Vietin nuoruuteni osittain Keniassa ja osittain Tansaniassa. Sitten päätin lähteä opiskelemaan taloustiedettä Isoon-Britanniaan, jossa suoritin alemman korkeakoulututkinnon. Nuorempana minulla ei välttämättä ollut selkeää uratavoitetta, vaan menin sitä kohti, mikä tuntui kiinnostavalta. Niinpä minulla oli lopulta taskussani kaksi jatkotutkintoa sekä liiketalouden että myös ympäristön ja kehityksen alalta.

Ennen Ilmariseen tuloa työskentelin monella eri alalla. Työskentelin lyhyen aikaa harjoittelijana Arushassa Tansaniassa toimivassa hallitustenvälisessä järjestössä nimeltään East African Community. Sen jälkeen menin töihin amerikkalaisen talousdata- ja ohjelmistoyritys FactSet Research Systems Inc:in Lontoon pääkonttorille.

Kun muutin Suomeen, työskentelin Helsingin startup-ekosysteemiin kuuluvassa teknologia-startupissa nimeltä WorkAhead, jonka tavoitteena on ratkaista yritysten ja niiden toimittajien ja yhteistyökumppaneiden välisiä, vastuullisuuteen ja ihmisoikeuksiin liittyviä kysymyksiä. Sinä aikana osallistuin myös erilaisiin muihin projekteihin Otaniemen Urban Millissä.

Miten päädyit Suomeen?

Vaimoni on suomalainen. Tapasimme Lontoossa kauan sitten. Asuessamme Lontoossa vietin lyhyitä lomia Suomessa ja vierailin eri paikoissa Helsingissä ja sen ulkopuolella. Ihastuin moniin piirteisiin suomalaisessa kulttuurissa ja elämäntavassa. Olemme vaimoni kanssa asuneet monissa maissa, joten päätös muuttaa Suomeen oli helppo.

Ilmarinen on avoinna uusille ideoille 

Miksi hakeuduit töihin Ilmariseen?

Yksi tärkeä syy oli Ilmarisen innovatiivinen ote vastuulliseen sijoittamiseen. Lisäksi se osoitti yhtenenä Suomen suurimmista työeläkeyhtiöistä olevansa avoin uusille ideoille ja mahdollisuuksille vastuullisen sijoittamisen alueella. Se on minulle myös erinomainen paikka oppia lisää sijoittamisesta ja tietysti myös välillä opetella hieman suomea. Aloitin työt helmikuussa 2019.

Miten pidät huolta osaamisestasi ja ammattitaidostasi?

Olen ollut onnekas, sillä minulla on ollut mahdollisuus hankkia monenlaisia taitoja sekä yksityis- että työelämässä. Intohimon kohteitani ovat edelleen tietysti ympäristöön ja teknologiaan liittyvät kysymykset. Pyrin joka vuosi asettamaan itselleni pieniä tavoitteita itseäni kiinnostavilla alueilla. Viimeksi olen halunnut jatkaa ohjelmointi- ja datakyselyosaamiseni kehittämistä. Viimeisin asettamani tavoite on täydentää rahoitusalan osaamistani suorittamalla loppuun Chartered Financial Analyst ‑ohjelma.

Osaamisen ja ammattitaidon ylläpidossa on tärkeää, että on kiinnostunut asioista ja asettaa itselleen pieniä tavoitteita. Se pakottaa työskentelemään määrätietoisemmin ja tarjoamaan tiimille luovempia ratkaisuja.

Mikä on parasta työssäsi?

Sijoitusyksikössä toimivat kollegani ja koko sijoitustiimi ovat työni parhaita puolia. Kaikki tukevat toisiaan ja ovat aina valmiita auttamaan, jos tarvitsen tukea tai neuvoja. On myös hienoa, että työpaikka tarjoaa monia fyysistä hyvinvointia edistäviä etuja, kuten kuntosalin ja aktiivisia ryhmiä, joissa voi harrastaa liikuntaa, esimerkiksi pelata tennistä.

Mitä työyhteisö ja työkaverit merkitsevät sinulle?

Minulle tärkeintä on olla osa sellaista työyhteisöä, jossa jokainen voi esittää ja ottaa vastaan uusia ideoita. On myös tärkeää, että työyhteisössä jokainen voi olla oma itsensä ja kantaa kortensa kekoon yhteisön hyväksi.

Keskity vahvuuksiin, tunnista puutteet ja kehitä itseäsi

Onko pandemia vaikuttanut työhösi?

Arvioisin, että pandemian vaikutukset ovat olleet nykytilanteessani varsin vähäiset. Ilmarinen on joka suhteessa tukenut siirtymistäni etätöihin. Ainoa pieni haittapuoli on, että kaipaan kuulumisten vaihtoa ja spontaania jutustelua ja hauskanpitoa työkavereiden kanssa.

Mikä on mielestäsi paremman työelämän salaisuus?

On tärkeää ymmärtää, että oma tietämys jostakin aiheesta on rajallinen tai puutteellinen, ja työstää jatkuvasti omia henkilökohtaisia vahvuuksiaan ja heikkouksiaan. Näin pystyy keskittymään omiin vahvuuksiinsa ja pääsee toteuttamaan itseään, mistä on viime kädessä hyötyä koko tiimille.

Lisäksi mielestäni on erittäin tärkeää kouluttautua jatkuvasti alueilla, jotka ovat itselle tärkeitä tai joissa kokee kaipaavansa lisäoppia. Tämä tukee kasvumyönteistä asennetta työssä, jolloin voi myös suhtautua itseensä hyvällä tavalla kriittisesti. Silloin voi myös olla avoin uusille ideoille, joista voisi olla sekä hyötyä koko tiimille että iloa itselle.

Miten pidät huolta itsestäsi?

Olen kova urheilemaan ja pyrin liikkumaan aina kun vain voin. Ennen koronaa pelasin futsalia ja kävin kuntosalilla. Harrastan myös tennistä, kiipeilyä ja patikointia. Jos en liiku, luen tai opiskelen suomea, kuuntelen podcasteja tai opettelen ohjelmointikieliä.

Jos työsi olisi rakennus, mikä rakennus se olisi ja miksi?

Luultavasti jalkapallostadion. Se on niitä harvoja paikkoja maailmassa, jossa me kaikki voimme juhlia erilaisia kulttuureja ja saavuttaa erinomaisia tuloksia erilaisuutemme ansiosta ystävällismielisen kilpailun hengessä.

Lisätietoja

Ilmarinen täyttää 60 vuotta

 

Lisää aiheesta

Artikkelit 16.5.2024

VeliMarkissa ammattitaitoa pidetään yllä oppimisympäristön kursseilla – ”Harva on synnynnäinen esihenkilö”

VeliMarkissa henkilöstöasioita hoidetaan pienellä porukalla, ja siksi työntekijöiden työkyvyn ylläpitämiseen on otettu avuksi Ilmarisen tarjoamia työkykypalveluita. Nyt henkilöstöjohtaja ja esihenkilöt pysyvät paremmin ajan tasalla esimerkiksi työntekijöiden kuormittuneisuudesta ja voimavaroista. Oppimisympäristö antaa yrityksessä tukea ja turvaa ammatilliseen osaamiseen.

VeliMarkissa ammattitaitoa pidetään yllä oppimisympäristön kursseilla – ”Harva on synnynnäinen esihenkilö”

Artikkelit 18.4.2024

Via Tribunalin ”yhden hengen HR-osaston” tukena ovat Ilmarisen työkykypalvelut

Napolilaisista pizzoistaan tunnetussa Via Tribunalissa työntekijöiden työkyvystä huolehtiminen on tärkeää. Nuoressa ja pienessä yrityksessä Ilmarisen kyselyt ja oppimisympäristö ovat HR-päällikkö Hanna Rauhalan tukena työvireen seuraamisessa ja esihenkilötyön kehittämisessä. Henkilöstöhallinnon tiimin paikkaa on täyttänyt Rauhalalle Oma asiantuntija -palvelu, jossa hän on voinut puhua yhteistä ”HR-kieltä” toisen ammattilaisen kanssa.

Via Tribunalin ”yhden hengen HR-osaston” tukena ovat Ilmarisen työkykypalvelut
Lisää ajankohtaisia artikkeleita