Artikkelit

Kuukauden asiantuntija: Teijo Peltoniemi

Huolehdimme Ilmarisessa yli miljoonan suomalaisen eläketurvasta. Olemme kohta 60 vuotta rakentaneet yhdessä asiakkaidemme kanssa parempaa työelämää ja edistäneet työkykyä. Mutta ketkä tätä työtä tekevät? Lue, mitä kuukauden asiantuntijamme Teijo Peltoniemi kertoo työstään.

Kuka olet ja mitä teet Ilmarisessa?

– Olen Teijo Peltoniemi arkkitehtuuri- ja tietoturvaosaston johtaja. Roolini on tukea Ilmarista digitransformaation läpiviennissä. Tavoitteeni on yhdistää sujuvasti liiketoimintaa ja teknologiaa.

Miten ja koska olet päätynyt töihin Ilmariseen?

– Aloitin tänä syksynä Ilmarisella. Oma taustani on johdon konsultoinnissa ja digipalveluissa. Ilmarisessa minuun vetosi eläkeyhtiön yhteiskunnallinen merkitys ja toisaalta äärimmäisen mielenkiintoinen digitaalinen muutosmatka, johon halusin päästä mukaan.

Eläkealaa ei ehkä mielikuvissa ole digitaalisuuden edelläkävijä, mutta pitääkö tämä mielikuva oikeastaan paikkaansa?

– Tämä on mielenkiintoinen väärinkäsitys. Työeläkealan prosessit ja tärkeimmät resurssit ovat digitaalisia ja työskentely täällä perustuu asiantuntijuuteen. Myös Ilmarisen strategian yksi kulmakivi on digitaalisuus, ja yhtiön teknologiatiekartta kestää kovankin vertailun. Olemme muun muassa pilviratkaisujen hyödyntämisessä varsin pitkällä.

Automaatio vapauttaa asiantuntijoita rutiinityöstä

Onko esimerkiksi tekoälyllä tai robotiikalla jotain tekemistä Ilmarisen toiminnassa?

– Sanoisin, että älykkäällä automaatiolla on kyllä paikkansa. Olisi jopa väärin olla käyttämättä sitä ajatellen pelkästään asiakas- ja työntekijäkokemusta. Automaatiolla mahdollistetaan varsinkin toistuvan rutiinityön siirtäminen koneiden tehtäväksi, jolloin asiantuntijamme voivat keskittyä palvelemaan asiakkaita sekä tekemään asioita, joissa edellytetään ihmispäätöstä. Riskinhallinnan kannalta automaatiolla voidaan poistaa inhimillisiä virheitä sekä saada tarkkuutta päätöksentekoon.

Miksi tietotekniikan osaajien kannattaisi harkita eläkealaa ja Ilmarista työnantajana?

– Ilmarisessa pääsee tekemään tuoreilla ja kehittyneillä teknologioilla yhteiskunnallisesti näkyvää työtä. Tekemisessä on hyvä draivi, ja ihmiset ovat todella mukana innolla uuden kehittämisessä. Työeläkeala perustuu dataan ja digitaalisuuteen, joten tietoteknisesti ala on varsin kehittynyt ja tarjoaa mielenkiintoisia haasteita.

Olet myös tuore tietojärjestelmätieteen väitellyt tohtori. Mitä asioita väitöskirjatyöstäsi voit tuoda työelämään?

– Väitöskirjassani tutkin terveydenhuollon ja lääkejakeluketjun digitalisaatiota, missä on havaittavissa samoja haasteita kuin eläkejärjestelmässäkin, kuten esimerkiksi heikentyvän huoltosuhteen vaikutus. Keskeisiä löydöksiä väitöskirjassani on, että prosesseihin tarvitaan parempaa tilannekuvaa päästä päähän sekä parempaa datapohjaista johtamista ja ennakointia. Työssäni havaitsin, että terveydenhuollossa tarvitaan eksponentiaalista muutosta ja säätelyn pitää tukea näitä tavoitteita, mikäli halutaan ylläpitää lähestulkoonkaan nykyistä terveydenhuollon tasoa. Datan suhteen fokus pitää siirtää pelkästä henkilötiedosta laajempaan ympäristön havainnointiin ja ennakointiin.

Osaamista voi kartuttaa monin eri tavoin

Mikä on parasta työssäsi?

Sanoisin, että mahtava tiimi ja työilmapiiri, jossa pääsee oppimaan uutta, sekä tietenkin monipuoliset ja hyvällä tavalla haastavat tehtävät.

– Miten pidät huolta osaamisestasi ja ammattitaidostasi?

Monilla tavoilla: projekteissa työn ohessa oppimalla, seuraamalla aktiivisesti alan kehittymistä eri medioissa, suorittamalla online-kursseja, keskustelemalla yhteistyötahojen ja toimittajien kanssa  ja osallistumalla eri foorumeihin. Olen myös mukana ohjaamassa uusia väitöskirjaopiskelijoita ja pääsen tässä työssä tutustumaan viimeisimpään tietojärjestelmätieteen tutkimukseen.

Mitä työyhteisö ja työkaverit merkitsevät sinulle?

– Paljon. Toimistolle paluu pitkän etätyöjakson jälkeen on ollut mahtavaa. Nyt pääsemme taas vaihtamaan ajatuksia ja sparrailemaan, ja myös helpommin kertomaan kuulumisia kahvin tai lounaan ääressä.

Miten korona on vaikuttanut työhösi ja tapaasi työskennellä?

– Teams-palaveriputket ovat saapuneet myös minun elämääni. Järkevä balanssi olisikin nyt löydettävä, kun etätyöpakko poistuu.

Silta kahden eri maailman välissä

Mikä on mielestäsi paremman työelämän salaisuus?

– Työntekijät ovat ennen kaikkea ihmisiä, joilla on erilaisia tavoitteita ja tarpeita ja tämä on johtamisessa ymmärrettävä. Kolikon toinen puoli on se, että vastuu työn sujuvuudesta jalkautuu koko organisaatioon. Yhteiset tavoitteet on ymmärrettävä ja se ne saavutetaan yhdessä. Eri mieltä saa olla, mutta rakentavasti. Pelkästään näillä perusasioilla pääsee jo pitkälle!

Miten pidät huolta hyvinvoinnistasi?

– Tunti liikkumista päivässä, riittävä lepo ja palautuminen.

Jos työsi olisi rakennus, mikä rakennus se olisi ja miksi?

– Toimiston ikkunasta näkyy Salmisaaren silta, se yhdistää sujuvasti kaksi hieman eri maailmaa. Jos silta lasketaan rakennukseksi, olisin varmaan se teknologian ja liiketoiminnan rajapinnassa toimiessani.

Lisää aiheesta

Artikkelit 10.12.2024

Canonilla arvostetaan konkareita – jatkuva oppiminen pitää työkykyä yllä

Canon on Japanissa vuonna 1937 perustettu globaali teknologiayritys. Suomessa Canon on toiminut 1980-luvun alusta lähtien. Lähes yhtä kauan yhtiössä työskennellyt Harry Heinonen on pysynyt mukana alan kehityksessä jatkuvan koulutuksen avulla. Canonilla suunnitelmallinen työkykyjohtaminen tukeekin työssä jatkamista. Hyvä työ näkyy myös yrityksen maksuluokassa.

Canonilla arvostetaan konkareita – jatkuva oppiminen pitää työkykyä yllä
Lisää ajankohtaisia artikkeleita