Blogit

Teknologiaosasto ei synnytä tekoälykästä yritystä

Modernien teknologioiden hyödyntäminen on myös vastuullista työeläketurvan hoitoa, jotta eläkevarojen käyttö ja niiden turvaaminen on tulevaisuudessakin kustannustehokasta ja läpinäkyvää.

Tie älykkäiden teknologioiden tulevaisuuteen ei ole kuopaton, koska toimiala on hyvin vahvasti säänneltyä eikä tietoturvasta ja asiakkaiden tietosuojasta saa tinkiä.

Vastuullisuutta vaaditaan erityisesti käynnissä olevassa tekoälymuutoksessa, joka nostaa eri tahojen välisen yhteistyön uudelle tasolle. Alkuvaiheessa on tärkeää tunnistaa ja mahdollistaa asiantuntijoiden ja ylimmän johdon välinen saumaton yhteistyö sekä kytkeä vuoropuheluun laaja kumppaniverkosto sekä ulkoiset sidosryhmät kuten viranomaisverkosto.

Vastuullisesti tekoälymatkalle

Reilu vuosi sitten OpenAI julkaisi ChatGPT:n. Se toi tekoälyn mahdollisuudet laajaan tietoisuuteen ja vauhditti kehitystä. Ai-innostus on monessa mielessä positiivista. Sivutuotteena kuitenkin syntyy paljon kysymyksiä vailla vastauksia ja väärinymmärryksiä siitä, missä ja kuinka nopeasti tekoälyllä pystytään tuottamaan aitoa liiketoiminnallista arvoa. Hyödyn maksimointi vaatii vahvaa poikkitieteellistä yhteistyötä ja tahtotilan kirkastamista.

Tekoälymurros muuttaa työelämää pysyvästi. Muutoksen laajuudesta pystytään tällä hetkellä esittämään vain valistuneita arvioita, koska emme vielä pysty tunnistamaan kaikkia potentiaalisia liiketoimintaa muokkaavia käyttötapauksia. Muutoksen on verrattu olevan yhtä iso kuin internetin synty, mobiilivallankumous ja sosiaalisen median tulo yhteensä. Vaikka sen mahdollistamasta merkittävästä tuottavuusloikasta ollaan yhtä mieltä, vaihtelevat kokoluokka-arviot vielä paljon. Suuri vaihteluväli kertoo, että emme osaa vielä hahmottaa peliä muuttavia mahdollisuuksia.

Ilmarinenkin on viimeisen vuoden aikana edennyt tekoälymatkallaan. Lähtökohtana oli, että tämäkin muutos on tehtävä vastuullisesti eli hyödyntäen tekoälyn tuomia mahdollisuuksia ihmislähtöisesti sekä osaamisen kehittämisestä, tietoturvasta ja tietosuojasta tinkimättä.

Hypen ollessa kuumimmillaan on vaalittava kokeilevaa kulttuuria

Heti alkuvaiheessa otimme mukaan laajan joukon eri aiheiden asiantuntijoita, johtoa sekä strategiset kumppanimme. Tavoitteena oli syventää ymmärrystä hypen taakse. Syntyneen moniosaajaryhmän vuoropuhelun tavoitteena oli tunnistaa mahdollisia käyttötapauksia ja määritellä tekoälyn vastuullisen hyödyntämisen periaatteet. Työryhmä tunnisti, arvioi ja pilotoi käyttötapauksia liiketoiminta-, juridiikka- ja teknologianäkökulmista. Päämääränä oli varmistaa vastuullinen, ymmärrettävä ja hyvää hallintotapaa noudattava tekoälypolku.

Hyötyjen kotiuttaminen on ennen kaikkea matka. Hypen ollessa kuumimmillaan on vaalittava kokeilevaa kulttuuria. Riskejä ja hyötyjä punniten pitää tunnistaa parhaimmat käyttötapaukset, jotka tuovat aitoa apua arkeen ehkä kevyelläkin käyttöönotolla ja toisaalta ne, joilla tavoitellaan merkittävää liiketoiminnallista muutosta ja kilpailuetua.

Tekoälyratkaisujen potentiaali on valtava ja vaatii uudenlaista osaamista. Samanaikaisesti poikkitieteellisen asiantuntijatyön kanssa lähdimme kasvattamaan osaamista ylimmästä johdosta jokaiseen ilmarislaiseen. Kehitimme koko Ilmarisen laajuisen koulutusohjelman, jotta ihan jokainen saadaan mukaan matkalle tulevaisuuteen.

Tekoäly ei ole teknologiaharjoitus

Näin myös varmistamme maksimaalisen kyvykkyyden innovoida ja hyödyntää tekoälyn tuomia mahdollisuuksia. Tekoäly ei ole teknologiaharjoitus. Ennen kaikkea vaaditaan laajaa tuntemusta liiketoimintaprosesseista, käytössä olevasta datasta ja ymmärrystä, kuinka oikea teknologia valjastetaan hyödyksi. Muutoksen keskellä on hyvä muistaa, että ihminen johtaa liiketoiminnan kehitystä – ei tekoäly.

Jos datan laadussa tai hallinnassa on puutteita eikä liiketoimintaprosesseja tunneta, ei yhtiö ole ai-valmis. Olemme pitkään kehittäneet datan laatua, saatavuutta ja hyödynnettävyyttä sekä ymmärrystämme datasta, datan hallinnasta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista. Tekoälyn valjastaminen osaksi datan prosessointia vaatii liiketoiminta-, teknologia-, tietoturva-, tietosuoja- ja juridiikkaosaajien saumatonta yhteistyötä.

Tekoäly muuttaa arkeamme pysyvästi. Jatkossa se on yhä vahvempi osa työpäivää, meidän uusi tulevaisuuden työkaverimme. Voimme tehdä asioita uudella tavalla, työskennellä tehokkaammin, vähentää rutiineja ja käyttää aikaamme niihin työtehtäviin, joista nautimme ja joista asiakkaamme hyötyvät eniten.

Jatkossakin vastuullisesti – ihminen edellä!

Mikko Lantto
teknologia- ja kehitysjohtaja, Ilmarinen

Lue lisää

  • Tietoisuus 12.2.2024 klo 23.31
    Mitään ei tarvitse tehdä, kaikkea on riittävästi, me ihmiset olemne yhtä.
    Vastaa kommenttiin
  • Tietoisuus 19.2.2024 klo 23.54
    18 vuoden päästä ei ole maanpäällä enää muita kuin ihmisiä. Isot egot ovat saaneet sotia silloin viimeisen sotansa ja hukkua itsekkin sinne. Lue, resurssipohjainen talous niin mikro- kuin makrotasoilla tulee ja vain yksi kysymys ratkaisee, oletko valmis? Ja mitä tulee tekoälyyn, niin siltäkin puuttuu ja tulee aina puuttumaan se kaikken tärkein eli tietoisuus. Tietoisuus itseä suuremmasta voimasta.
    Vastaa kommenttiin
    • Mummin mutinoita 25.2.2024 klo 11.08
      Tietoisuus - juuri näin, tekoäly kaikenkaikkiaan on väärä nimi koneelle ohjelmoidulle viesinnälle. Älyn me saamme lahjaksi tänne syntyessämme. Tämän aikakauden ongelma näyttää olevan se, että ei ymmärretä sanojen merkitystä. Sana on luova voima, sillä me tätä elämää luodaan. Sanojen väärinkäyttö alkoi jo -60 luvulla, pahenee koko ajan ja näkyy koko yhteiskunnassa, varsinkin lapsien ja nuorten pahoinvoinnissa. (Kiroile saat kirousta, siunaa saat siunausta)
      Vastaa kommenttiin
  • Ville Vallaton 21.2.2024 klo 20.15
    Joo, päin helvettiä menee Suomessakin ja Suomi nyt. Mutta täällä mennään ykkösluokassa mamman kanssa loppuun saakka. Jälkipolvia ollaan jo ohjeistettu että armeija kannattaa nyt välttää, joutuisivat muuten vielä muille maille vierahille. Toista se oli kun oltiin nuoria, vain Suomea ja suomalaisia oltiin valmiita puolustamaan, muista ei tarvinnut välittää. Nyt Suomen päättäjät ovat pelkkiä ostettuja haaveilevia maailmanparantajia eivätkä välitä Suomesta eikä suomalaisista hevon veetä. Ilmariselle kuitenkin voimia pysyä omalla tontillaan nyt maailman myrskyissä👍
    Vastaa kommenttiin
  • Tietoisuus 21.2.2024 klo 23.53
    Ville, älä tuomitse. Kaikki ovat tehneet ja tekevät edelleen aina parhaansa mihin kykenevät juuri tässähetkessä, niin myös valtiojohto Suomessa ja muualla juuri nyt. Muutoksen vauhti kiihtyy tästä vielä potenssiin, joten parasta on vain koittaa pysyä itse positiivisena ja antaa maailman muuttua nyt vauhdilla silmien edessä. Koska todellisuudessa, kaikki muutos on vain muutosta parempaan, ei ole olemassakaan sellaista kuin muutos huonompaan. Ihmiselle. Laitan nyt perään mistä alkaa valaistuminen. Tämän jälkeen en enää kirjoittele tänne, kaikki on jo sanottu. Valaistuminen alkaa hyväksymisestä siitä mitä on. Tämä tunnetaan siirtymisenä olemiseen. Vain olemisesta löytyy vapaus. Ollako siis human doing vai human being?
    Vastaa kommenttiin

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 23.4.2024

Miksi yhä useampi mielenterveyssyistä kuntoutusta hakenut saa kielteisen päätöksen? – Tässä kolme syytä

Työkyvyttömyyseläkettä haetaan eniten mielenterveyden häiriöiden vuoksi. Erityisesti nuorten työkyvyttömyyden pitkittyminen on huolestuttavaa, koska heillä olisi paljon työvuosia jäljellä. Miksi kuitenkin yhä useampi mielenterveyssyistä ammatillista kuntoutusta hakenut saa kielteisen päätöksen?

Miksi yhä useampi mielenterveyssyistä kuntoutusta hakenut saa kielteisen päätöksen? – Tässä kolme syytä

Blogit 15.4.2024

Mistä puhutaan, kun keskustellaan eläkkeiden uudistamisesta ja leikkaamisesta?

Meiltä on viime aikoina kyselty, mitä hallituksen leikkauspuheet tarkoittavat. Lisäksi moni pohtii omalta kohdaltaan, pieneneekö oma eläke, pääseekö vielä osittaiselle vanhuuseläkkeelle tai tuleeko ensi vuonna indeksikorotusta. Kaikesta voi päätellä, että julkinen keskustelu on herättänyt huolta niin työelämässä yhä olevissa kuin eläkeläisissä.

Mistä puhutaan, kun keskustellaan eläkkeiden uudistamisesta ja leikkaamisesta?

Blogit 4.4.2024

Miten muokataan työtä konkarille sopivaksi?

Työuraa ei voi ainakaan koko matkalta painella maaliin asti täydellä vauhdilla ja itseään jatkuvasti ylittäen. Tulevaisuudessa on yhä tärkeämpää, että sovitamme ja muokkaamme työtä elämäntilanteeseen sopivaksi. Sekä työssä olevasta että työelämään tulevasta työvoimasta täytyy pitää hyvää huolta. Miten voisimme entistä paremmin huomioida työn vaatimusten lisäksi työntekijöiden perustarpeet, elämäntilanteen ja terveydentilan?

Miten muokataan työtä konkarille sopivaksi?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita