Ilmiöt

Voiko yrittäjä jäädä vanhempainvapaalle?

Mitä tuloille tapahtuu, kun yrittäjä saa perheenlisäystä? Millainen on yrittäjän turva vanhempainvapaalla ja miten YEL-vakuutus liittyy kaikkeen tähän? Kysyimme asiantuntijalta.

Yrittäjä voi jäädä vapaalle työelämästä vanhemmuuden vuoksi siinä missä kuka tahansa muukin. Kela takaa yrittäjille samat vanhemmuuteen liittyvät tuet kuin työssäkäyvillekin.

Kela tukee lapsiperheitä äidin raskausajan ja eri perhevapaiden aikana. Vanhempainpäiväraha on yhteinen nimitys etuuksille, joita saadaan vanhemmuuteen liittyvien vapaiden – äitiysvapaan, vanhempainvapaan ja hoitovapaan – aikana. Vanhempainpäivärahaan kuuluvia etuuksia ovat äitiysraha, erityisäitiysraha, isyysraha, vanhempainraha ja osittainen vanhempainraha. Yrittäjä voi saada näitä kaikkia, kunhan etuuden edellytykset täyttyvät.

Vanhempainvapaa.jpg

Yrittäjän vanhempainpäiväraha määräytyy YEL-työtulon perusteella, kuten myös muut sosiaalietuudet, yrittäjän vakuutusmaksut ja kertyvä eläke. YEL-vakuutus eli yrittäjän eläkevakuutus on yrittäjän eläkelain mukaisesti pakollinen. Vakuutusta varten jokaisen yrittäjän on määriteltävä YEL-työtulo eli arvio vuosittaisen työpanoksensa arvosta. Kohtuullista eläkettä ja sosiaaliturvaa varten suosittelen päätoimista yrittäjää asettamaan työtulon noin 20 000–30 000 euroon.

Päivärahaa haetaan Kelasta. Perusteena käytetään edellisenä vuonna valmistuneen verotuksen mukaista työtuloa. Käytännössä tämä tarkoittaa kahden vuoden takaista tietoa: jos vanhempainpäiväraha alkaa tänä vuonna, se lasketaan vuoden 2016 työtulon perusteella.

Jos yrittäjän työtulo on noussut edellisestä verotuskaudesta huomattavasti, yli 20 prosenttia, voidaan vanhempainpäivärahan perusteena käyttää myös viimeisen kuuden kuukauden aikaista työtuloa. Voit itse tukia hakiessasi valita, kummalla tavalla haluat päivärahan laskettavan."

Vastauksen antoi Ilmarisen YEL-asiantuntija Mari Sorvali.

Lisätietoja

Lisää aiheesta

Ilmiöt 19.4.2021

Miten varautua oikein eläkeaikaan – katso 10 vinkkiä!

Pohditko eläkkeelle jäämistä? Aloita laskemalla arvio eläkkeesi suuruudesta ja suunnittele toimeentulosi vanhuusvuosille. Ilmarisen eläkepalvelun asiantuntijat Päivi Hämäläinen, Mika Mononen ja Jarmo Myyrä vinkkaavat, mitä muuta eläkettä suunnittelevan kannattaa ottaa huomioon.

Miten varautua oikein eläkeaikaan – katso 10 vinkkiä!
Lisää ajankohtaisia artikkeleita