Artikkelit

Eläkkeelle ennen vuodenvaihdetta vai lykätäkö hieman?

Kun vuosi lähestyy loppuaan, moni omaa eläkeikäänsä lähestyvä miettii, kannattaako eläkettä hakea vielä kuluvan vuoden puolella vai jatkaakin töissä vielä hetki. Yksinkertaistetusti työssä jatkamalla kartutat myös uutta eläkettä. Kirjautumalla verkkopalveluumme osoitteessa Ilmarinen.fi voit arvioida eläkkeesi suuruutta laskurin avulla.

Tuorein tieto indeksikorotusten vaikutuksista eläkkeisiin ja eläkkeiden hakemiseen löytyy blogistamme Eläkkeet nousevat ennätyksellisesti 2023 – Milloin eläkkeelle kannattaa jäädä?.  

Työssä jatkamisen puolesta puhuu ainakin palkka eli työstä saatava ansio, joka on enemmän kuin työeläke keskimäärin. Lisäksi palkanmaksun ja siitä kertyvän eläkkeen, lykkäyskorotuksen sekä palkkakertoimen yhteisvaikutuksena hyötysi on tammikuussa suurempi kuin jos ottaisit eläkkeen maksuun jo joulukuussa ja saisit sille työeläkeindeksin mukaisen indeksikorotuksen.

Lykkäyskorotus tarkoittaa sitä, että eläkkeesi kasvaa 0,4 prosenttia joka kuukausi alimman eläkeikäsi jälkeen. Työttömyysetuuskuukausilta lykkäyskorotusta ei kerry. Eläkeuudistuksen myötä eläkeikä on jokaiselle ikäluokalle eri. Voit tarkistaa omasi verkkopalvelumme eläkelaskurilla.

Sosiaali- ja terveysministeriö vahvistaa inflaatio- ja ansiokehityslukujen perusteella laskettavat työeläkeindeksin ja palkkakertoimen vuosittain. Palkkakerrointa käytetään tulevan työeläkkeen laskennassa. Sillä tarkistetaan vuosiansiot eläkkeen alkamisvuoden tasoon.

Maksussa olevan työeläkkeen määrää puolestaan tarkistetaan joka vuosi tammikuun alussa työeläkeindeksillä. Jos olet jo eläkkeellä, työeläkeindeksi vaikuttaa sinulle maksettavaan eläkkeeseen.

Eläkkeelle nyt vai myöhemmin?

Eläkkeelle jäädessäsi uuden eläkkeesi määrä lasketaan palkkakertoimella, joka perustuu pääasiassa keskimääräiseen palkkakehitykseen. Palkat nousevat yleensä inflaatiota nopeammin, minkä vuoksi taloudellisessa mielessä voi olla kannattavaa jäädä eläkkeelle vasta myöhemmin.

Uuden eläkekarttuman, lykkäyskorotuksen ja palkkakerroinindeksin yhteisvaikutuksena kokonaiseläkkeesi olisi tammikuussa suurempi kuin jos ottaisit eläkkeen maksuun jo joulukuussa ja saisit sille työeläkeindeksin mukaisen indeksikorotuksen.

Oikea hetki jäädä eläkkeelle riippuu toki monista tekijöistä, joista taloudelliset kannustimet ovat vain yksi. Jos viihdyt työssäsi ja sinulla on yhä motivaatiota jatkaa, taloudellisessa mielessä se on kannattava ratkaisu. Jos puolestaan olet jo tovin kokenut, että elämässä olisi aika jo muille asioille, parin kuukauden lykkäys ei välttämättä tunnu pienen taloudellisen hyödyn arvoiselta.

Eläkkeelle jäämisen ajankohta vaikuttaa eläkkeesi määrään näin

Jos esimerkiksi jäät eläkkeelle 1.12.2020 (sekä täytät eläkkeelle jäämisen kriteerit), ja eläkkeesi on 1500 euroa kuukaudessa, sitä korotetaan tammikuussa nykyisten arvioiden mukaan noin 8 euroa kuukaudessa. Vuonna 2021 saat eläkettä siis 1508 euroa kuukaudessa.

Jos vastaavasti päätät jäädä eläkkeelle sittenkin vasta 1.1.2021, eläkkeesi määrä on arviolta 1525. Tämä johtuu siitä, että eläkkeeseesi on laskettu kertymä joulukuulta 2020 ja yhden kuukauden lykkäyskorotus +0,4 prosenttia joulukuulta. Saat myös joulukuussa vielä palkkaa, joka on todennäköisesti merkittävästi tulevaa eläkettäsi suurempi.

Kummassakin tapauksessa eläkettäsi korotetaan työeläkeindeksillä seuraavan kalenterivuoden alussa. Jos siirryt eläkkeelle 1.1.2021, eläkettäsi korotetaan työeläkeindeksillä ensimmäisen kerran vuoden 2022 alusta. Jos puolestaan siirryt eläkkeelle 1.12.2020, ensimmäinen työeläkeindeksiin perustuva korotus astuu voimaan 1.1.2021.

Lue lisää

Lisää aiheesta

Artikkelit 18.4.2024

Via Tribunalin ”yhden hengen HR-osaston” tukena ovat Ilmarisen työkykypalvelut

Napolilaisista pizzoistaan tunnetussa Via Tribunalissa työntekijöiden työkyvystä huolehtiminen on tärkeää. Nuoressa ja pienessä yrityksessä Ilmarisen kyselyt ja oppimisympäristö ovat HR-päällikkö Hanna Rauhalan tukena työvireen seuraamisessa ja esihenkilötyön kehittämisessä. Henkilöstöhallinnon tiimin paikkaa on täyttänyt Rauhalalle Oma asiantuntija -palvelu, jossa hän on voinut puhua yhteistä ”HR-kieltä” toisen ammattilaisen kanssa.

Via Tribunalin ”yhden hengen HR-osaston” tukena ovat Ilmarisen työkykypalvelut

Artikkelit 8.4.2024

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?

Sairauspoissaoloja ei toivo kukaan – olivat ne sitten lyhyitä tai pitkiä. Milloin osa-aikainen sairauspoissaolo on vaihtoehto? Pitääkö sairauslomasta aina maksaa palkka? Entä mitä työpaikalla kannattaa tehdä, jos työntekijän sairausloma pitkittyy?

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita