Artikkelit

HJK antaa tukevan potkun nuoren työelämätaipaleelle

Kesätyöt ovat oiva mahdollisuus päästä kokemaan ja tekemään oikeaa työtä. Nuorena hankittu työkokemus on myös merkittävä tekijä myöhemmässä työllistymisessä. Helsingin Jalkapalloklubi työllistää joka vuosi ison joukon innokkaita kausi- ja kesätyöntekijöitä. Kesätyöntekijän työt käynnistyvät Klubissa vauhdilla, kun perehdytys tehdään huolella. Samalla välittyy myös yleistä työelämätietoa.

Moni tuntee HJK:n menestyneenä jalkapalloseurana, joka tekee laajaa juniorityösä. Mutta HJK myös työllistää paljon nuoria esimerkiksi liikuntaleirien ja iltapäiväkerhojen kautta.

– Vuosittain Helsingin Jalkapallokubin iltapäivätoiminnassa työllistyy noin 70 henkilöä eri toimipisteisiin. Kesäksi pystymme jatkamaan työpestiä niille, jotka ovat vuoden aikana osoittaneet työssään hyvää, reipasta ja motivoitunutta otetta. Kesällä leireille ja alle kouluikäisten jalkapallotoimintaan tarvitaan noin 75 ohjaajaa, kertoo HJK:n henkilöstöpäällikkö Laura Salmi.

HJK:n leirityössä kesätyöntekijöiden on huolehdittava pienten lasten hyvinvoinnista ja viihtyvyydestä, joten tehtävät ovat monipuolisia ja vaativat kykyä kantaa vastuuta. Työntekijä pääsee leikkimään, liikkumaan ja ohjaamaan aktiviteetteja, joita ovat esimerkiksi kädentaidot ja itseilmaisu.

– HJK:n arvojen mukaisesti kasvatuksellisuudesta ja hyvistä tavoista pidetään kiinni. Ohjaajan työssä keskeistä on hyvänä esimerkkinä oleminen ja ryhmän toimivuudesta vastaaminen.

– Erilaisia kausitöitä ovat myös jalkapallo-otteluissa ja muissa tapahtumissa työskentely. Työntekijä voi päästä Frendi-maskottipuvun sisään, toimia otteluavustajana ja opastaa asiakkaita. Myös liikunnallisten rastien pitäminen yritystapahtumissa on suosittu työ.

Työkokemusta tarjotaan myös nuoremmille

HJK:ssa pyritään antamaan kesäisin työelämäkokemusta mahdollisimman nuorille, alkaen 15-vuotiaista. Nuorimmat aloittavat apuohjaajina ammattilaisten rinnalla.

– Lasten kanssa työskentelyssä on suuri vastuu ja tästä syystä vastuullisimpiin tehtäviin valitaan aina täysi-ikäisiä henkilöitä. Hakijoiden ikähaarukka on ilahduttavan suuri 18-55-vuotta, painottuen kuitenkin parikymppisten suuntaan, Laura Salmi kertoo.


Laura Salmi

Työnhakijat löytävät Klubin avoimet työpaikat somekanavien ja erilaisten rekry-kampanjoiden kautta. Lisäksi työpaikoista ilmoitetaan TE-palveluiden sivuilla. HJK tekee yhteistyötä myös suoraan useiden oppilaitosten kanssa.

– Haluamme antaa myös vähintään kymmenelle nuorelle (9. luokkalaiset) Helsingin kaupungin Kesäsetelin saaneelle töitä. Lisäksi muutaman viime vuoden ajan olemme tehneet OP Helsingin kanssa yhteistyötä Kesäduuni OP:n piikkiin (op.f) -kampanjan kautta.

Nuoret oppivat ja nuorilta voi oppia

Nuoret tuovat mukanaan työyhteisöön iloa, energiaa ja halua oppia. Parhaimmillaan hyvä vire tarttuu kaikkiin, ja oppia siirtyy myös nuorilta kokeneimmille työntekijöille.

– Perusasioiden opettaminen työuransa alussa oleville nuorille tuo oman ryhtinsä ja kaivatun kertauksen myös pidempään työskennelleille. Nuoret auttavat meitä varttuneempia pysymään kärryillä ajankohtaisista lasten ja nuorten asioista. Nuoret ajattelevat asioista eri tavalla kuin keski-ikäiset. Tärkeintä onkin jututtaa nuoria mahdollisimman paljon, eikä tehdä oletuksia heidän puolestaan, Laura Salmi pohtii.

Laura Salmen mukaan uudet tavat ajatella työelämästä eivät ole automaattisesti väärin, eikä niitä saa tuomita aiempia huonommiksi. Ne voivat hyvinkin osoittautua tehokkaammiksi ja innovatiivisiksi tavoiksi toimia. Eri-ikäisten ja eri kokemuksen omaavien välinen keskustelu on usein hedelmällistä.

Perehdytys luo pohjan yhteisöön kuulumiselle

Nuoren työntekijän hyvä perehdytys on olennaista hyvän kesätyökokemuksen kannalta.

– HJK:lla perehdytetään aina kaikki uudet työntekijät. On tärkeää kertoa perussäännöt ja odotukset, jotta nuorella on heti alusta mahdollisuus onnistua ja toimia oikein. Käymme läpi niin kännykän käytön työajalla, ajoissa töihin tulemisen merkityksen kuin surullisen lapsen lohduttamisen.

– Perehdytyksessä luomme pohjaa seurayhteisöön kuulumisesta. Tärkeintä on eri ryhmien sekoittuminen, kokemuksen ja nuoruuden yhdistäminen sekä huumori. Kausityöntekijät otetaan osaksi meidän toimintaamme. Yhteisillä tunnuksilla on myös merkitystä, ja HJK-paita työasuna merkitsee paljon. Lisäksi kutsumme kausityöntekijät HJK:n edustusjoukkueiden peleihin sekä yhteisiin tapahtumiimme.

HJK pyytää nuorilta työhön hakijoilta työhakemuksen ja CV:n, ja niiden täyttämiseen annetaan tarvittaessa vinkkejä.

– Pyydämme työhaastatteluun aina mahdollisimman monta nuorta, jotta tämä jännittävä kokemus vahvistaisi nuoren itsetuntoa. Työsopimuksen yksityiskohtainen läpikäyminen (mm. miksi pitää olla verokortti, miksi vakuutus ja työnkuvan ymmärtäminen) tehdään aina ja muistutetaan, että jokaisesta työstä elämän varrella tulee tehdä soppari ja saada työtodistus. Työtodistuksen arvion tekevät aina työryhmässä havaintoja tehneet ammattilaiset.

Hyvän kesätyöntekijöiden ominaisuuksia kysyttäessä Laura Salmi nostaa esiin hyvät käytöstavat, kiinnostuksen touhuta pienempien kanssa sekä halun oppia uutta. Oma-aloitteisuudella ja uskalluksella kokeilla uusia juttuja oppii nopeasti ja pääsee osaksi työyhteisöä.

– Hyvä kesätyöntekijä myös kysyy neuvoja ja kyseenalaistaa rakentavasti sekä katsoo mallia kokeneemmilta, Salmi sanoo.

Muista ilmoittaa palkat ja vakuuttaa kesätyöntekijät

Muistathan, että kaikki kesätyöntekijöille maksetut palkat ja palkkiot tulee ilmoittaa tulorekisteriin - myös alaikäisille ja ulkomaalaisille työntekijöille maksetut palkat ilman euromääräistä alarajaa.

Kesätyöntekijöitä työskentelee toimistojen lisäksi yhtä lailla kodeissa, kaupoissa ja puutarhoissa. Velvollisuus vakuuttaa työntekijä koskee tiettyjen reunaehtojen täyttyessä jokaista työnantajaa - niin yrityksiä kuin yksityishenkilöitä. Jos työntekijän kuukausipalkka on yli 61,37 euroa (vuonna 2021) ja hän on 17–67-vuotias, sinun tulee huolehtia työntekijän vakuuttamisesta (TyEL).

Jos sinulla on jo TyEL-vakuutus, ilmoita myös kesä- ja muiden tilapäisten työntekijöittesi palkkatiedot samaan TyEL-vakuutukseen. Palkkatiedot tulee ilmoittaa tulorekisteriin viiden päivän kuluessa palkan maksamisesta.

Jos sinulla ei ole voimassa TyEL-vakuutusta, vakuuta työntekijäsi niin sanottuna tilapäisenä työnantajana. Ilmoittaminen on helppoa, vaihtoehtoinasi ovat muun muassa Palkka.fi- tai Oima.fi-palvelut.

Lisää aiheesta

Artikkelit 18.4.2024

Via Tribunalin ”yhden hengen HR-osaston” tukena ovat Ilmarisen työkykypalvelut

Napolilaisista pizzoistaan tunnetussa Via Tribunalissa työntekijöiden työkyvystä huolehtiminen on tärkeää. Nuoressa ja pienessä yrityksessä Ilmarisen kyselyt ja oppimisympäristö ovat HR-päällikkö Hanna Rauhalan tukena työvireen seuraamisessa ja esihenkilötyön kehittämisessä. Henkilöstöhallinnon tiimin paikkaa on täyttänyt Rauhalalle Oma asiantuntija -palvelu, jossa hän on voinut puhua yhteistä ”HR-kieltä” toisen ammattilaisen kanssa.

Via Tribunalin ”yhden hengen HR-osaston” tukena ovat Ilmarisen työkykypalvelut

Artikkelit 8.4.2024

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?

Sairauspoissaoloja ei toivo kukaan – olivat ne sitten lyhyitä tai pitkiä. Milloin osa-aikainen sairauspoissaolo on vaihtoehto? Pitääkö sairauslomasta aina maksaa palkka? Entä mitä työpaikalla kannattaa tehdä, jos työntekijän sairausloma pitkittyy?

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita