Yrittäjä, YEL-vakuutuksessa voit säästää itsellesi ekstraeläkettä joustamalla maksuissa
Yrittäjänä työuran aikainen lakisääteinen eläketurvasi karttuu YEL-vakuutuksesta. Turvan tasoon vaikuttaa vakuuttamasi YEL-työtulon määrä. Työtulon asettaminen työpanosta vastaavan suuruiseksi ei kuitenkaan usein ole helppoa, eivätkä vuodet ole aina veljeksiä keskenään. Vaihtelevissa olosuhteissa työtulon nostaminen voi arveluttaa. Lihavamman vuoden tuottoja voit kuitenkin laittaa eläkejärjestelmään kartuttamaan tulevaa eläkepottia myös nostamalla YEL-työtuloa yhden vuoden ajalta tilapäisesti. Lisämaksun voit vähentää verotuksessa.
Maksujoustoa voi käyttää molempiin suuntiin. Jousto mahdollistaa vahvistetun YEL-työtulon ja eläkevakuutusmaksujen muuttamisen tilapäisesti joko maksamalla työeläkemaksuja enemmän, tai laihempana vuonna vähemmän. YEL-jouston avulla voit kerryttää parempaa eläkettä maksamalla lisää YEL-maksua 10-100 prosenttia tai alentaa YEL-maksua tilapäisesti 10-20 prosenttia.
Joustomahdollisuutta on käytetty yllättävän vähän, sillä vain muutama prosentti yrittäjistä on hyödyntänyt sitä. Joustamisen mahdollisuutta ei joko tunneta, tai joustamisen edellytykset eivät ole täyttyneet.
Joustamisen edellytykset ja hakeminen
Joustamiseen liittyy muutamia edellytyksiä, joiden tulee täyttyä. Suurempien vakuutusmaksujen maksaminen on mahdollista joka vuosi, mutta vakuutusmaksujen alentaminen onnistuu korkeintaan kolme kertaa seitsemän vuoden aikana.
Voit käyttää YEL-joustoa, jos
- vakuutuksesi on voimassa koko kalenterivuoden samassa työeläkeyhtiössä
- sinulla ei ole avoimia erääntyneitä YEL-maksuja
- et saa aloittavan yrittäjän alennusta etkä saa työeläkelakien mukaista eläkettä (koskee myös osa-aikaeläkettä ja osittaista vanhuuseläkettä).
Jouston avulla voit siis yrittäjänä muuttaa eläkevakuutusmaksuasi tilapäisesti vuodeksi kerrallaan ilman, että lain mukaan vahvistettu työtulosi muuttuu. Toisin sanoen YEL-jouston käyttö muuttaa vain eläketurvaasi. Muu sosiaaliturva, esimerkiksi Kelan maksamat päivärahat eivät muutu, sillä ne lasketaan edelleen vahvistetun työtulosi mukaan.
Joustaminen on mahdollista myös silloin, jos vakuutuksesi päättyy vuoden lopussa (31.12.), kunhan vakuutuksesi on ollut voimassa koko vuoden. Ilmoita meille erikseen halustasi joustaa, sillä esimerkiksi pelkkä ylimääräinen rahasuoritus vanhan laskun viitteellä ei riitä hyväksytyksi joustoksi.
Hyväksytystä joustosta saat Ilmarisen asiakkaana meiltä valituskelpoisen päätöksen joustovuoden päätyttyä, kun olet maksanut tavallista enemmän eläkemaksua. Jos taas maksat pienempää maksua, kyseisen vuoden jäljellä olevat maksuerät lasketaan uudestaan. Jos maksueriä ei enää ole jäljellä, joustomaksun ylittävä osuus käytetään hyvittämään seuraavan vuoden vakuutusmaksuja. Valituskelpoinen päätös annetaan, kun maksut on laskettu uudelleen.
Jos YEL-vakuutuksesi on Ilmarisessa, voit hakea YEL-joustoa milloin vain yrittäjän verkkopalvelussa. Palveluun kirjaudut tunnistautumalla pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
Miksi ja milloin kannattaa joustaa YEL-maksuissa?
Joulukuun viimeiset viikot ovat yleensä suosituimpia aikoja ylöspäin joustolle, kun vuoden liiketaloudellinen tulos on selvillä ja moni yrittäjä haluaa hyödyntää verovähennysoikeuden. Joustoilmoituksen voit tilanteesi mukaan tehdä milloin vaan.
Yleisiä syitä jouston peruuntumiselle on se, että vakuutus on päättynyt kesken vuoden esimerkiksi vakuutuksen siirtyessä yhtiöstä toiseen, tai saman kalenterivuodenvuoden aikana on jo joustettu aikaisemmin.
Muuta kuitenkin pysyvästi YEL-työtulosi määrää, jos muutos yrityksesi tilanteessa ei ole tilapäistä. Teet ilmoituksen työtulon muuttumisesta helposti yrittäjän verkkopalvelussa.
Miten joustaminen YEL-maksussa eroaa yrittäjän vapaaehtoisesta eläkevakuuttamisesta?
Tulevaan eläkeaikaan voit halutessasi varautua vapaaehtoisesti myös muulla tavoin. Yksi tapa on ottaa yrittäjän vapaaehtoinen eläkevakuutus. Vakuutusturvassa ja verotuksessa on kuitenkin eroja lakisääteisen ja vapaaehtoisen vakuuttamisen välillä.
Verotus
Verotuksellisesti lakisääteiset YEL-vakuutusmaksut ja jouston lisämaksut ovat rajoituksetta vähennyskelpoisia. Eläke verotetaan aikanaan eläketulona.
Jos otat henkivakuutusyhtiöstä vapaaehtoisen yrittäjän lisäeläkkeen, voit maksaa vakuutusmaksuja 8 500 euroon saakka vuodessa ilman, että maksut katsottaisiin yrittäjäpalkaksi. Eläkemaksun voit vähentää yrityksesi verotuksessa. Maksettava eläke verotetaan aikanaan ansiotulona.
Vakuutusmaksut
Tavalliset YEL-maksut voit maksaa kerralla tai useammassa erässä. Joustaessasi alaspäin tavalliset maksusi pienenevät. Joustaessasi ylöspäin saat lisämaksun tavallisten laskujesi lisäksi. Maksu tulee ylöspäin joustaessasi maksaa vuoden loppuun mennessä, joten ilmoituksen tekemistä ei kannata jättää aivan viime tippaan.
Vapaaehtoisessa eläkevakuutuksessa maksutapa on yleensä joustava. Voit maksaa maksuja enemmän tai vähemmän kuin on sovittu. Maksettavan eläkkeen määrä riippuu siitä, paljonko olet maksanut vakuutukseen vuosien varrella ja paljonko säästöille on kertynyt tuottoa.
Lue lisää:
Lisää aiheesta
Canonilla arvostetaan konkareita – jatkuva oppiminen pitää työkykyä yllä
Canon on Japanissa vuonna 1937 perustettu globaali teknologiayritys. Suomessa Canon on toiminut 1980-luvun alusta lähtien. Lähes yhtä kauan yhtiössä työskennellyt Harry Heinonen on pysynyt mukana alan kehityksessä jatkuvan koulutuksen avulla. Canonilla suunnitelmallinen työkykyjohtaminen tukeekin työssä jatkamista. Hyvä työ näkyy myös yrityksen maksuluokassa.
Eläkeaikeet osaksi kahvipöytäkeskusteluja – näin se tehtiin BRP:llä
Eläkeikää lähestyviä on työpaikalla paljon, mutta eläkeaikeista keskustellaan vähän. Kuulostaako tutulta? Lue, miten eläköityminen saatiin BRP:llä osaksi arjen keskusteluja ja miten heillä tuetaan pitkiä työuria.
Vaikutamme yhdessä muiden sijoittajien kanssa
Aktiivisena omistajana vaikutamme sijoituskohteisiimme paitsi itsenäisesti, myös yhdessä muiden sijoittajien kanssa tai osana laajempaa sijoittajaryhmää.