Artikkelit

Vuoden suosituimmat blogit

Viime vuonna julkaisimme yli 50 blogia, jotka käsittelivät muun muassa eläkkeitä, eläkevakuuttamista, yrittämistä, työkykyjohtamista, kuntoutusta, työelämää ja taloutta. Kokosimme oheen vuoden 2022 suosituimpia julkaisuja kuukausittain.

Tammikuu

Heidi Furu pohti tammikuussa blogissaan, miten työpaikka mahdollistaa päihteiden käytön.  ”Kun olen kysynyt työterveydessä yritysten johdolta, miten päihdeasioita heillä hoidetaan, olen saanut kovin usein iloisen vastauksen: Onneksi meillä ei ole ollut sellaisia ongelmia. Joko tilastot valehtelevat tai todella moni sulkee silmänsä, Furu kirjoitti.”

Helmikuu

Helmikuussa asiantuntijalääkäri Veera Pohjolainen kirjoitti masennuksesta toipumisesta: ”Onko tästä sairaudesta koskaan kukaan toipunut? Tähän kysymykseen olen vastannut usean masentuneen kohdalla. Moni hoitamani nuori kysyy, voisiko nähdä jonkun ihmisen, joka on ihan oikeasti toipunut.”

Maaliskuu

Arkkitehtuuri ja tietoturvaosaston osastonjohtaja Teijo Peltoniemi kirjoitti tietosuojan ja -turvan merkityksestä muuttuvassa turvallisuusympäristössä: ”Ukrainan tapahtumat ovat tuoneet kyberuhat entistä lähemmäs arkeamme. Trendi on ollut pitkään kasvava yhteiskunnan digitalisoituessa ja kyberuhat ovat nousseet pysyvästi organisaatioiden pääriskien joukkoon. Kehittyneet organisaatiot tunnistavat tietoturvan osana yritysvastuuta.”

Lue blogi: Tietosuoja ja -turva on osa yritysvastuuta

Huhtikuu

”Työkykyjohtamisen ympärillä liikkuu erilaisia trendejä. Yksi trendi on tullut jäädäkseen, ja se on varhaisen välittämisen kulttuurin luominen. Toimintaympäristön muutosten keskellä onkin olennaista muistaa tärkein eli ihminen, jonka työkykyä olemme johtamassa.”, kirjoitti osastonjohtaja Kati Huoponen työkykyjohtamisesta huhtikuun blogissaan.

Toukokuu

Asiantuntijajohtaja Minna Gentz kirjoitti blogissaan työpaikan vaihtamisesta: ” Pandemian aikana monet ovat miettineet elämänsä suuntaa ja harkinneet työpaikan vaihtoa. Uusi työnantaja, uusi työympäristö, uudet ihmiset ja toimintatavat – mikä siinä uudessa niin viehättää?”

Kesäkuu

Ilmarisen talous- ja riskienhallinnanjohtaja Matias Klemelä pohti blogissaan kiihtyvän inflaation vaikutusta eläkejärjestelmään: ”Euroalueen inflaatio kiihtyi toukokuussa ennätykselliseen 8,1 prosenttiin viime vuoteen verrattuna. Erityisesti ruuan ja energian hintojen raju nousu vaikuttaa jo kaikkien palkansaajien ja eläkeläisten arkeen ja taloudenpitoon. Myös eläkejärjestelmän kannalta nykyinen inflaatioympäristö on hyvin haastava.”

Heinäkuu

Tutkijatohtori Tuulikki Laes kirjoitti vieraskynäblogissaan eläkeläisistä ja taiteen merkityksestä: ”Hyvinvoiva ikääntyvä väestö on kaikkien etu. Nykyisessä vauraassa yhteiskunnassamme hyvinvointiin liittyvät ongelmat eivät suinkaan ole kadonneet, vaan muuttaneet muotoaan. Elämän merkityksellisyyden ja osallisuuden kokemukset – tai niiden puute – ovat nousseet suurimmiksi ikääntyneen väestön hyvinvointia määrittäviksi tekijöiksi. Hyvinvointi rakentuu ennen kaikkea yksilön kokemukselle elämästä elämisen arvoisena – merkityksellistä elämää ei saavuteta pelkästään terveyssuosituksia noudattaen.”

Elokuu

”Eurojen lisääminen henkilöstön liikuntaseteleille on vaivaton valinta. Näiden eurojen kuluttaminen vapaa-ajan liikkumiseen onnistuu myös varsin helposti – ainakin heiltä, jotka ovat muutenkin motivoituneita liikkumaan. Tuoreimman Henkilöstöliikunnan barometrin mukaan kuitenkin useampi kuin joka kolmas jättää liikuntaedun käyttämättä.”, kirjoitti Ilmarisen liikuttaja Elsi Luomi elokuunblogissaan liikkumisen motivaatiosta.

Syyskuu

Rakennuttajapäällikkö Niina Nurminen kirjoitti syyskuussa rakentamisen vastuullisuudesta: ”On tärkeää rakentaa kodit kestäviksi, toimiviksi, terveellisiksi ja turvallisiksi. Painotamme rakennuttamisen hankinnoissa vähähiilistä ja vastuullista rakentamista.”

Lokakuu

”Kertynyt työeläke on monen suomalaisen suurin varallisuuserä. Siihen nähden se tunnetaan yllättävän huonosti. Me tiedämme kyllä aika tarkkaan, paljonko euroja meillä on pankkitilillä tai kuinka paljon osakesijoituksemme ovat tuottaneet, mutta moniko tietää, kuinka paljon eläkettä on karttunut?”, kirjoitti Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen.

Marraskuu

Kari-Pekka Martimo (johtaja, työkykyriskien ennakointi ja tutkimus) kirjoitti marraskuun blogissaan mielenterveyden oireista: ”Terveydenhuollossa korostetaan sairauksien varhaista toteamista, jolloin hoitotulokset ovat parempia. Siksi on hyvä, että mielenterveyden häiriöistä puhutaan aikaisempaa enemmän, kun esillä on tunnettuja henkilöitä kertomassa omista paranemistarinoistaan ja mielenterveyden ongelmiin liitetty ikävä leima on vähentynyt. Tämä kaikki auttaa tarpeen ja tarjonnan kohtaamisessa terveydenhuollossa edellyttäen, että hoidon tarve on todellinen ja hoitoa saavat siitä eniten hyötyvät.”

Joulukuu

Ilmarisen henkilöstöjohtaja Sami Ärilä kirjoitti joulukuussa monimuotoisuuden merkityksestä: ”Kun puhumme monimuotoisuudesta, emme puhu esimerkiksi vain sukupuolesta, uskonnosta, kansallisuudesta tai sukupuolisesta suuntauksesta vaan kaikesta, mikä tekee meistä yksilöitä ja erottaa meidät toisista ihmisistä.”

Kiitoksia kaikille kirjoittajille, blogien kommentoijille ja niitä sosiaalisessa mediassa jakaneille. Tervetuloa lukemaan blogejamme myös tänä vuonna.

Lisää aiheesta

Artikkelit 18.4.2024

Via Tribunalin ”yhden hengen HR-osaston” tukena ovat Ilmarisen työkykypalvelut

Napolilaisista pizzoistaan tunnetussa Via Tribunalissa työntekijöiden työkyvystä huolehtiminen on tärkeää. Nuoressa ja pienessä yrityksessä Ilmarisen kyselyt ja oppimisympäristö ovat HR-päällikkö Hanna Rauhalan tukena työvireen seuraamisessa ja esihenkilötyön kehittämisessä. Henkilöstöhallinnon tiimin paikkaa on täyttänyt Rauhalalle Oma asiantuntija -palvelu, jossa hän on voinut puhua yhteistä ”HR-kieltä” toisen ammattilaisen kanssa.

Via Tribunalin ”yhden hengen HR-osaston” tukena ovat Ilmarisen työkykypalvelut

Artikkelit 8.4.2024

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?

Sairauspoissaoloja ei toivo kukaan – olivat ne sitten lyhyitä tai pitkiä. Milloin osa-aikainen sairauspoissaolo on vaihtoehto? Pitääkö sairauslomasta aina maksaa palkka? Entä mitä työpaikalla kannattaa tehdä, jos työntekijän sairausloma pitkittyy?

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita